Oferte locuri de munca top

Ce materiale de constructii ar putea deveni obligatorii in anumite lucrari

Folosirea anumitor materiale de construcții ar putea deveni obligatorie, prin lege, în unele tipuri de lucrări.

Aceasta potrivit unui proiect de lege, depus în Parlament de către doi deputați (PSD și neafiliat).

Propunerea legislativă are în vedere completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții.

Astfel, a fost propusă completarea legii cu scopul de a impune utilizarea materialelor de construcții cu proprietăți ignifuge și cu un grad ridicat de rezistență la foc în cadrul lucrărilor de izolație termică și fonică a construcțiilor.

În prezent legea enumeră șapte cerințe fundamentale, obligatorii pentru obținerea unor construcții de calitate, printre care se numără protecția împotriva zgomotului și asigurarea termoizolării.

Conform datelor INS, în sectorul rezidențial, majoritatea clădirilor au fost construite între 1961 și 1980, în absența unor standarde de eficiență energetică pentru anvelopa clădirii.

Aproximativ 53% din clădirile rezidențiale au fost construite înainte de 1970 și peste 90% înainte de 1989, cu o performanță energetică extrem de redusă.

Ca urmare, opt din zece clădiri au nevoie urgentă de creșterea performanței energetice.

De asemenea, problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenție la acțiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale ușor inflamabile, precum polistirenul expandat sau extrudat, afirmă inițiatorii acestui proiect.

Unitati locative noi, planuite de antreprenori locali

Cât despre sistemul calității în construcții, activitatea de reglementare în construcţii cuprinde elaborarea de reglementări tehnice în domeniu, precum şi activităţi specifice. Legat de aceasta, inițiatorii au completat faptul că reglementările tehnice trebuie să cuprindă prevederi privind proiectarea şi execuţia construcţiilor, eficienţa energetică în clădiri, protecţia împotriva incendiilor, inspecţia tehnică în exploatare a echipamentelor şi utilajelor tehnologice, precum şi a instalaţiilor pentru construcţii, cerinţe şi nivele de performanţă la produse pentru construcţii, exploatarea şi intervenţii în exploatare la construcţii existente, precum şi postutilizarea construcţiilor, a căror aplicare este obligatorie în vederea asigurării cerinţelor fundamentale aplicabile construcţiilor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus