Oferte locuri de munca top

Ce masuri se pregatesc pentru gestionarea fondurilor nerambursabile

Noi prevederi sunt pregătite de Guvern pentru a asigura la nivelul autorităților de management o gestionare mai eficace a fondurilor nerambursabile, precum și o implementare mai eficientă a proiectelor finanțate.

Aceste noi prevederi detaliază modalitatea de recuperare a prefinanţării acordate din cererile de rambursare ulterioare, modalitatea de reîntregire a contului de disponibil din care a fost acordată prefinanţarea și modul de evidenţiere în declaraţiile de cheltuieli a sumelor aferente prefinanţării deduse din cofinanţarea de la bugetul de stat.

Totodată, va fi instituită obligativitatea autorităţilor de management de a recupera prefinanțarea acordată până la cererea de rambursare finală, inclusiv.

O altă modificarea propusă vizează reglementarea unei Notificări, diferite faţă de cea prevăzută în prezent pentru cererile de plată ale căror documente justificative constau în state privind plata salariilor, state/centralizatoare pentru acordarea burselor, subvenţiilor, premiilor şi onorariilor. Astfel vor trebui menţionate și elementele ce sunt verificate de către Trezoreria Statului, la primirea Notificării.

Noile prevederi vor reglementa deschiderea de conturi distincte de disponibil la Trezoreria Statului, pe numele ordonatorilor de credite cu rol de autoritate de management, pentru primirea sumelor din cererile de plată pentru care beneficiarii nu au depus, în termen, ordine de plată sau documentele de plată, respectiv nu respectă condiţiile prevăzute la art.18 alin.(13).

Un alt nou alineat este o reglementare necesară pentru ca instituţiile publice, în calitate de beneficiari/lideri de parteneriate/parteneri, să poată încasa sumele rambursate de autorităţile de management în anul următor celui în care proiectul a fost finalizat şi pentru care în anul curent nu au mai fost prevăzute sume în bugetul propriu.

În data de 30 august 2017 a fost aprobată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Prevederile Ordonanței vizează, printre altele, următoarele:
– Lărgirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plată, astfel încât beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii să poată opta pentru plata salariilor, subvențiilor, burselor, premiilor și onorariilor și la cererea de plată, nu doar la cererea de prefinanțare sau rambursare. Concret, prin această reglementare se flexibilizează implementarea și se reduce presiunea de pe bugetul propriu al beneficiarului de fonduri europene.

– Flexibilizarea implementării proiectelor pentru operatorii regionali de apă și apă uzată. Astfel, sumele acordate operatorilor ca prefinanțare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de aceştia până la cererea de rambursare finală. În acest fel, se vine în sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investițiile din proiecte fără a fi necesar ca aceștia să facă demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor.

– O altă modificare prevede ca, pentru proiectele cu parteneri transnaționali – persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul României – să se poată deschide cont în trezorerie prin împuternicit, pentru a putea utiliza cererea de plată (în plus față de cel al prefinanțării și/sau al rambursării)

– Acordarea prefinanțării doar din sume transferate din fonduri europene.

 

cop1

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia septembrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus