Oferte locuri de munca top

Ce locuinte de vacanta cauta cumparatorii pe litoral

Pe litoral sunt în prezent mult prea puține unități de cazare de 4 și 5 stele, concentrate în zone aglomerate care adresează un segment mic din clienți și sunt interesante numai pentru perioade limitate, nu pentru întregul an. Aceasta este concluzia studiului comandat de un dezvoltator imobiliar.

Tendința globală, a achiziției de case de vacanță, pare că se regăsește semnificativ și la nivelul publicului din România care, din ce în ce mai mult, optează pentru investiții în proprietăți de vacanță.

Studiul citat arată un nivel de atractivitate de 68% al zonei Neptun Olimp, aceasta fiind în special apreciată pentru că este liniștită și mai puțin aglomerată (88%) potrivită pentru tot anul (80%), pentru vacanțe mai lungi (88%) și pentru familii (79%).

Celelalte zone analizate, Mamaia Năvodari și respectiv Vama Veche sunt percepute ca supra aglomerate (87%), prea scumpe (87%) cu servicii care lasă de dorit.

În cazul Mamaia Năvodari, iar Vama Veche este considerată mai degrabă pentru week-end (57%), murdară (50%), dezvoltată haotic (34%).

Zona Neptun Olimp se află într-un parcurs de dezvoltare accelerată cu investiții directe de peste 700 milioane de euro până în 2025 ceea ce îmbunătățește perspectivele de regenerare a întregii zone.

Caracteristici ale locuinței de vacanță pe litoral căutate de români

În urma studiului s-au conturat și principalele carateristici pe care românii le au în vedere pentru achiziția unei case la mare.

Trei sferturi dintre respondenți preferă un apartament cu 2 camere (suprafață medie: 62mp), cu terasă/ balcon (9.3mp).

Respondentii își doresc să fie situat în vecinătatea plajei, înconjurat de verdeață și având acces la facilități precum supermarket, restaurante, farmacii, dar și Internet wi-fi.

Printre cele mai importante servicii se numără curățenia căilor de acces, întreținerea spațiilor verzi, administrare și servicii de pază.

Zona liniștită, cu multă verdeață și densitate mică a populației reprezintă principalele avantaje de a avea un apartament în stațiunea Neptun-Olimp.

De asemenea, această stațiune este apreciată pentru prețurile sale rezonabile.

Timpul estimat de utilizare a apartamentului de vacanță la mare acoperă în principal sezonul de vară (80% mai puțin de 3 luni pe an, în medie de 7 ori/ an). Jumătate dintre respondenți au disponibilitatea de a închiria apartamentul de vacanță.

În ceea ce privește modul de achizitie, 60% se gândesc să-l cumpere prin credit (bancar sau de la dezvoltator).

Momentul deciziei de cumpărare a unei locuinte la mare a fost puternic impulsionat de pandemie, peste 51% dintre respondenți luând în considerare achiziția unui apartament la mare în ultimul an.

“În România, cererea pentru astfel de proprietăți este cu atât mai mare, cu cât stocul de unități turistice pe segmentul premium este unul redus. În contextul unei devalorizări ridicate, piața imobiliară poate reprezenta un refugiu foarte bun. În același timp, avem cele mai accesibile locuințe din UE, iar România are unul dintre cele mai bune randamente din Europa. Dacă locuințele de vacanță erau căutate anterior mai ales în sezonul estival, pandemia a schimbat comportamentele și obiceiurile de consum, putând fi închiriate oricând pe parcursul anului. În plus, în funcție de zonă și caracteristicile ofertei, perioadele cu randament maxim pot genera câștiguri importante, care să contribuie la amortizarea investiției și chiar dublarea capitalului într-un timp redus”, a menționat Cătălin Scripcaru, President & CEO Certion Property Developers.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus