Oferte locuri de munca top

Ce investitii suplimentare vor fi sustinute prin rectificarea bugetara

Rectificarea bugetară adoptată de către Guvern prevede că vor crește cheltuielile de investiții cu 6,6 miliarde de lei, ajungând astfel la 69,7 miliarde de lei, adică 5,9% din PIB.

Conform primului ministru, primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare bugetară sunt Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor, Ministerul Transporturilor.

Investiții locale și naționale

Ministerul Dezvoltării are un plus de 2,39 miliarde de lei pentru investiții locale și de interes național, locuințe sociale și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.

Din acestea, 2 miliarde lei sunt alocate pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, iar 200 de milioane de lei pentru Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.

Alocarea bugetară pentru PNDL fusese utilizată și din acest motiv a fost nevoie de suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară, a arătat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Rectificarea prevede și credite de angajament în valoare de 3 miliarde de lei pentru investițiile finanțate prin PNDL, peste alocarea de 2 miliarde de lei.

De asemenea, întrucât vor putea fi semnate contracte de finanțare în acest an în cadrul programului Anghel Saligny, adoptat recent, care prevede construcția și modernizarea rețelelor de apă, canalizare, gaze și drumuri, au fost aprobate credite de angajament, în valoare de 3 miliarde de lei, pentru acest program de investiții.

„Ministerul Dezvoltării va finaliza în curând normele de aplicare pentru acest program de investiții, iar cererile de finanțare pot fi depuse și aprobate încă în acest an datorită rectificării bugetare care conține fondurile necesare aferente. Adoptarea programului de investiții Anghel Saligny, înainte de rectificarea bugetară, a fost necesară pentru că astfel am avut posibilitatea de a aloca și fonduri pentru acest program”, a explicat ministrul.

Vor fi alocate 750 de milioane de lei pentru supracontractarea cererilor de finanțare depuse de întreprinderile mici și mijlocii, prin Programul Operațional Regional. Astfel, antreprenorii care au depus cereri, dar nu au primit finanțare din cauza fondului epuizat, pot acum accesa fonduri pentru dezvoltarea întreprinderilor.

Totodată, bugetul prevăzut pentru construirea locuințelor sociale este acum de 30 milioane de lei și 1,6 miliarde de lei credite de angajament au fost aprobate pentru acoperirea costurilor mărite aferente materialelor de construcții, în cazul proiectelor finanțate de MDLPA.

Bani suplimentari pentru infrastructura rutieră

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a primit încă 660 milioane de lei pentru proiecte precum:

– întreținerea infrastructurii rutiere

– finalizarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2007-2013

– decontarea facilităților de care beneficiază diferite categorii sociale

– participarea la capitalul social al operatorilor economici aflați sub autoritatea ministerului – plata ratelor aferente creditelor externe.

Vor continua lucrările la sediile de instanțe

Ministerul Justiției a primit suma de 22.490 mii lei credite de angajament și 13.090 mii lei credite bugetare pentru cheltuieli de investiţii, în urma rectificării bugetare.

Alocarea acestor sume permite continuarea lucrărilor de construcție și renovare a mai multor sedii de instanțe din București și județe precum Călărași, Hunedoara, Prahova, Sălaj, Galați, Vâlcea, Tulcea.

De asemenea, fondurile primite vor fi folosite pentru dotări care să asigure condiții optime de muncă și siguranță pentru toți cei care lucrează în sistemul de justiție.
În urma rectificării bugetare, se vor aloca fonduri și pentru Oficiul Național al Registrului Comerțului în vederea asigurării suportului şi mentenanţei componentelor software din cadrul sistemului informatic dezvoltat prin Proiectul Big Data, achiziţionarea de licenţe, upgrade software, precum şi tehnică necesară funcţionării reţelelor locale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus