Oferte locuri de munca top

Ce investitii sunt planificate in judetul Arad

Cele trei direcții majore de acțiune ale Consiliului Județean Arad, în următoarea perioadă, vizează: infrastructura rutieră; sistemul de sănătate publică și investiții în cultură.

”În această vară lucrăm pe două planuri, respectiv la finalizarea unor mari investiții, cum ar fi Centura de Est a municipiului Arad sau spațiile expoziționale de la muzeu, dar și la deschiderea de noi șantiere, care vor presupune lucrări istorice – drumul expres Arad-Oradea; modernizarea Spitalului Municipal; drumurile din nordul județului”, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În ce privește infrastructura rutieră, drumul expres Arad-Oradea este cel mai important obiectiv.

Investiția se află în faza licitării execuției, după care poate începe construcția propriu-zisă. Valoarea investiției este estimată la 2,2 miliarde euro.

O altă direcție importantă o reprezintă finalizarea centurii municipiului Arad, cu pod nou peste Mureș la Fântânele și pasaj peste calea ferată, în Arad.

Aici progresul șantierului este la aproximativ 75%, iar în perioada următoare cele două maluri ale râului Mureș, dinspre Fântânele și Vladimirescu, urmează să fie unite prin așezarea ultimelor grinzi pe pod.

Drumurile din nordul județului, finanțate din fonduri europene ,prin Programul Operațional Regional gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională, intră și ele în lucru.

Din fonduri proprii, Consiliul Județean a început deja lucrările la tronsoanele Seleuș-Șicula (unde se toarnă primul strat de asfalt, în această perioadă) și Bocsig-Beliu (unde asfaltarea a fost încheiată zilele trecute).

Urmează să intre în lucru, în cadrul proiectului <Reconstruim în Nordul Aradului>, drumurile Mișca-Apateu-Berechiu; Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor și Șepreuș-Cermei-Beliu.

Nu în ultimul rând, în următorii patru ani se vor dezvolta în Arad și pistele pentru ciclism și cicloturism, adâugându-se încă aproximativ 400 km la cele deja existente.

Prima care intră în construcție va fi Horia-Vladimirescu (realizată de Primăria Vladimirescu), urmând Sâmbăteni-Ghioroc (realizată de Consiliul Județean).

În ceea ce privește sistemul de sănătate publică, prioritatea următorilor patru ani este reprezentată de Complexul Matern-Pediatrie, un proiect în valoare de 115 milioane de euro.

Spitalul urmează să fie construit din fonduri europene și va fi amplasat în curtea actualului Spital Județean.

În perioada imediat următoare intră în lucru și noul sediu al Medicinei Legale, care se va realiza în curtea Spitalului de Oncologie.

Consiliul Județean a depus proiecte cu finanțare europeană pentru extinderea serviciilor oncologice, cumpărarea de echipamente noi și moderne, prin care să se asigure la Arad tratamente complexe, pentru care astăzi pacienții trebuie să plece în alte județe.

În această vară începe și modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal, prin care cea mai veche unitate medicală din Arad va fi modernizată de Consiliul Județean, și adusă la standarde actuale.

Pentru această lucrare a fost deja semnat contractul de execuție și urmează ca firma constructoare să înceapă organizarea de șantier.

În domeniul cultural, schimbări foarte vizibile vor fi la Complexul Muzeal Arad, unde în această toamnă se dau în folosință secțiile modernizate de istorie și arheologie.

Acestea au fost realizate din fondurile Consiliului Județean Arad și schimbă total aspectul secțiilor, amenajate inițial în anii 1970.

Lucrările de modernizare au inclus nu doar rearanjarea exponatelor și punerea în valoare a unor exponate din depozitele muzeului, ci și readucerea la forma inițială a spațiilor expoziționale, prin eliminarea balastului ideologic și al amenajărilor care încărcau artificial spațiile muzeului.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus