Oferte locuri de munca top

Ce imobile au devenit monumente istorice

Trei județe din țară au noi monumente istorice, în urma clasărilor aferente realizate de Ministerul Culturii. Totodată, au fost stabilite și zonele de protecție din jurul acestora.

Astfel, au fost clasate ca monumente istorice Cimitirul Evreiesc ca – ansamblu, grupa A, respectiv cu denumirile Capela eroilor evrei și Divizia eroilor evrei, în categoria m – monumente în grupa B. Ambele sunt situate la adresa Aleea Cimitirului Evreiesc nr. 70, municipiul Iași, județul Iași. Codurile din Lista monumentelor istorice sunt IS-IV-a-A-21181, IS-II-m-B-21181.01, IS-IV-m-B-21181.02.

Cel de-al doilea monument istoric este Casa memorială „Dumitru Almaș”, casa în care s-a născut prozatoul, publicistul și istoricul Dumitru Almaș. Imobilul este situat în localitatea satul Negrești, comuna Negrești, județul Neamț și a fost încadrat în categoria IV – monumente memoriale/funerare, m – monument, grupa B, cu codul în Lista monumentelor istorice NT-IV-m-B-21152.

Monument istoric a devenit și Casa Dr. Aron Nemeș, un imobil renovat situat la adresa str. Duiliu Zamfirescu nr. 10, municipiul Oradea, județul Bihor. Acesta a aparținut dr. Nemeș, medicul primar de sănătate publică al orașului Oradea. Casa cu două etaje a fost construită de arhitectul Valér Mende în 1909, fiind de altfel prima clădire realizată de acesta. Monumentul a fost înregistrat în categoria m – monument, II – arhitectură, grupa B, cu codul în lista monumentelor istorice BH-II-m-B-21176.

Totodată, a fost clasat ca monument istoric Palatul Rimanóczy Kálmán Sr., situat la adresa Parcul Traian 1, municipiul Oradea, județul Bihor, în categoria II – arhitectură – m – monument, grupa B, cu codul în Lista monumentelor istorice BH-II-m-B-21184.

Palatul a fost construit în anul 1905 și este o copie a palatului venețian Cá d’Oro din Veneția.

Kálmán Rimanóczy Senior a fost proprietarul și constructorul palatului, iar proiectantul a fost fiul său.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus