Oferte locuri de munca top

Ce ii influenteaza pe investitorii imobiliari

Principalii factori care vor impacta piața imobiliară sunt incertitudinile macroeconomice, contracția consumului și costul finanțării, dar și evoluția inflației consideră investitorii și dezvoltatorii imobiliari care au răspuns unui sondaj realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

În ciuda presiunilor care survin din surse diverse, investitorii rămân pozitivi, majoritatea având planuri de expansiune în România în următorii trei ani, consideră analiștii.

Riscurile macroeconomice care vor avea impact asupra pietei imobiliare

Principala preocupare a jucătorilor din imobiliare o reprezintă nivelul ratelor dobânzilor, ce a fost indicat aproape în unanimitate (97% dintre respondenți) drept principalul risc macroeconomic care ar putea avea impact asupra pieței imobiliare din România.

Piața  va fi influențată și de inflație (84% din răspunsuri) și de situația geopolitică (78%).

În ciuda provocărilor existente, majoritatea investitorilor (65%) caută să își extindă portofoliile, în vreme ce 32% își propun să își mențină portofoliile actuale în următorii trei ani, iar 3% au indicat așteptări de reducere a activității lor pe plan local.

Intențiile privind portofoliile/investițiile actuale

”Costurile de finanțare și inflația rămân principalele îngrijorări, însă credem că acestea se vor atenua pe parcursul anului curent, iar presiunea asupra sectorului imobiliar va fi mai redusă” a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research.

Bucureștiul rămâne destinația preferată pentru viitoarele investiții imobiliare, piețele secundare (orașe cu o populație de peste 250.000 de locuitori) fiind de asemenea preferate de un număr important de investitori și dezvoltatori.

Astfel, 66% (față de 63% în ediția anterioară a barometrului) dintre respondenți au indicat Bucureștiul ca fiind principala destinație pentru noi investiții, în timp ce 24% dintre aceștia vizează în mod activ orasele terțiare (cu mai puțin de 250.000 de locuitori).

Peste jumătate dintre investitori vizează investiții în orașele secundare.

Proiecte de dezvoltare imobiliara, in pregatire, in Bucuresti

În ceea ce privește segmentele de piață care vor atrage noi investiții în următoarele 12 luni, interesul pentru dezvoltarea de clădiri de birouri a continuat să se reducă, în condițiile în care doar 3% dintre respondenți (față de 5% în ediția anterioară a sondajului) se așteaptă la o activitate de dezvoltare mai intensă pe piața de birouri.

Apetitul scăzut pentru dezvoltarea de noi birouri poate fi pus pe seama blocajului urbanistic din București și a modelului hibrid de lucru adoptat de o bună parte din companiile multinaționale.

În schimb, 13% dintre respondenți văd un potențial investițional în proiectele rezidențiale destinate închirierii și în data centers.

În majoritatea lor (75%) respondenții prevăd mai multe dezvoltări pe segmentul industrial și logistic, în timp ce 19% se așteaptă la noi investiții în proiecte de retail. Ambele segmente au înregistrat o creștere a interesului în 2023.

În ceea ce privește evoluția chiriilor, cei mai mulți dintre respondenți (75% vs. 55% în 2022) se așteaptă la o creștere pe segmentul industrial și 56% pe segmenul de birouri, în timp ce pe segmentul de retail, previziunile sunt în special de stagnare (49% dintre respondenți).

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus