Oferte locuri de munca top

Ce facilitati primesc prosumatorii pentru racordarea la reteaua publica de electricitate

Procesul de racordare la rețeaua electrică de interes public a locurilor de consum și/sau de producere deținute de prosumatori va fi realizat mai ușor de la începutul anului viitor. Aceasta conform prevederilor dintr-un proiect de ordin ANRE.

Astfel, va fi introdusă opțiunea contractării directe de către prosumator a lucrărilor de proiectare și/sau execuție a instalaţiei de racordare cu un anumit proiectant şi/sau constructor atestat, ales de către acesta.

În acest fel se va asigura reducerea termenelor de realizare a lucrărilor aferente instalațiilor de racordare.

De asemenea, va fi implementat principiul respectării dreptului de proprietate al utilizatorului asupra instalației de racordare, în calitate de finanțator al lucrărilor de realizare a acestei instalații.

Noul act normativ introduce și noi reguli și obligații pe care le au atât operatorii de distribuție, cât și prosumatorii cu privire la instalația de racordare, ulterior realizării acesteia.

Totodată, obligațiile operatorului de distribuție referitoare la contorul de măsurare a energiei electrice montat în punctul de delimitare vor fi aplicabile întregului grup de măsurare a energiei electrice sau la blocul de măsură și protecție.

Aceste obligații se referă la:

* suportarea de către operatorul de distribuție a cheltuielilor cu achiziția și montarea grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură și protecție complet echipat conform soluției de racordare, incluzând contorul de măsurare a energiei electrice aferent acestuia, în funcție de soluția de racordare

* respectarea termenului stabilit pentru montare sau, după caz, înlocuire

* respectarea cerințelor tehnice pe care trebuie să le respecte sistemul de măsurare a energiei electrice conform prevederilor codului de măsurare a energiei electrice.

Din practica curentă se observă că operatorul de distribuție prevede prin soluția de racordare, cu costuri prevăzute în sarcina utilizatorului prin tariful de racordare, protecții și automatizări în scopul de a asigura funcționarea rețelei și îndeplinirea obligațiilor sale legale. Având în vedere scopul, astfel de lucrări au caracter de investiție.

Prin urmare, au fost eliminate costurile atribuite în mod nejustificat în sarcina utilizatorului prin tariful de racordare.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus