Oferte locuri de munca top

Ce estimeaza managerii pentru perioada urmatoare

În privința evoluției prețurilor, managerii din toate sectoarele sunt de părere că în perioada următoare vom asista la creșterea în continuare a acestora, potrivit celei mai recente anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

În sectorul construcțiilor, managerii preconizează stagnarea angajărilor, pe fondul unei ușoare încetiniri a activității.

Cele mai multe creșteri sunt prevăzute pentru comerțul cu amănuntul.

Construcții

Potrivit estimărilor din luna septembrie, în acest sector se va înregistra în următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei, cei mai mulți dintre manageri estimând scădere a producției (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Totodată, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%).

În schimb, în ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcţii managerii preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare estimează că în următoarele trei luni va fi o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%.

Pentru preţurile produselor industriale managerii prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

Blocuri cu 13 niveluri, intr-un nou ansamblu rezidential din Capitala

Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

Servicii

Conform estimărilor din luna septembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +8%).

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus