Oferte locuri de munca top

Ce estimeaza bancherii privind creditele imobiliare

Condițiile de acordare a creditelor destinate achiziționării de locuințe și terenuri au fost

înăsprite de băncile comerciale în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Ceva mai puțin, dar consistent, au fost înăsprite și condițiile de acordate a creditelor de consum, potrivit celui mai recent raport al BNR pe această temă.

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului, bancherii se așteaptă la o înăsprire ușoară a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populației.

Deciziile de politică monetară sau prudențiale ale BNR, precum și așteptările privind situația economică generală au fost principalii factori care au determinat în ultimele trei luni înăsprirea standardelor de creditare pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri.

Circa 120 apartamente, intr-o noua etapa de executie a unui mare ansamblu de langa Bucuresti

Termenii contractelor de credit care au consemnat înăspriri în trimestrul II au fost: ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare, precum și diferența dintre rata medie de dobândă a creditului față de IRCC/ROBOR.

Prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas relativ constant în trimestrul II, conform majorității bancherilor, doar 18% indicând o creștere a acestuia.

Pentru al treilea trimestru al acestui an, 85% dintre participanții la sondaj indică păstrarea constantă a prețurilor imobiliare rezidențiale, în timp ce 15% se așteaptă la o scădere a nivelului prețurilor.

Cererea pentru creditele de achiziționare a locuințelor și a terenurilor a fost moderat mai scăzută, apreciază 56% dintre băncile participante la sondajul BNR. Iar 37% consideră că a rămas aproximativ constantă.

În ceea ce privește așteptările pentru următorul trimestru, bancherii mizează pe o cerere aproximativ nemodificată de credite imobiliare. Numai 34% se așteaptă la o cerere mai scăzută.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus