Oferte locuri de munca top

CE da termen Romaniei sa isi corecteze deficitul public

România a primit un răgaz mai mare ca să își corecteze deficitul public, măsură considerată importantă pentru a nu compromite redresarea economică după pandemia COVID-19.

Consiliul European a stabilit noul termen pentru corectarea deficitului excesiv al României până în 2024.

România este așteptată să raporteze Consiliului până la 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru a atinge obiectivele stabilite în recomandare.

Recomandarea indică faptul că, pentru a respecta acest nou termen, România ar trebui să atingă un obiectiv general de deficit public de 8,0% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 și 2,9% din PIB în 2024, ceea ce corespunde obiectivelor guvernului român.

Consiliul a luat în considerare schimbările din situația fiscală românească, evoluțiile bugetare din 2020 și noua strategie bugetară pusă în aplicare și solicită reforme, inclusiv în gestionarea finanțelor publice.

În acest context, Facilitatea de redresare și reziliență poate oferi României o oportunitate de a-și îmbunătăți situația fiscală, sprijinind în același timp creșterea și crearea de locuri de muncă.

În aprilie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare către România în vederea încetării deficitului excesiv până în 2022. Din cauza incertitudinii cauzate de pandemia COVID-19, Comisia nu a prezentat o recomandare pentru România în noiembrie 2020.

Prognoza de primăvară din 2021 nu indică faptul că România își va corecta deficitul excesiv până la data limită din 2022 stabilită în recomandarea Consiliului din aprilie 2020. Rezultatele economice din criza COVID-19 au dus la o abatere semnificativă de la ipotezele economice pe care a fost recomandată respectiva recomandare și nu mai oferă o bază relevantă pentru orientarea politicii fiscale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus