Solplanet x AeroFix

Ce auditori energetici si-ar putea pierde dreptul de practica

Pentru auditorii energetici atestați care își vor pierde dreptul de practică anul acesta a fost propusă o soluție, potrivit unui proiect de act normativ.

Până la finalul anului, auditori energetici pentru clădiri ar putea avea ocazia să se înscrie la o sesiune extraordinară de atestare, în condițiile în care pentru mai mulți auditori energetici va expira legitimația care confirmă dreptul de practică.

Mai exact, este vorba despre cei care au primit atestarea anterior intrării în vigoare a Ordinului ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr.2237/2010. Pentru aceștia, ministerul va consemna anularea dreptului de practică dobândit anterior ca urmare a faptului că acești specialiști cu activitate în construcții nu sunt atestați în construcții și instalații.

Noua sesiune ar fi cea de-a treia organizată de Ministerul Dezvoltării, pe lângă cele din decembrie 2016, iulie 2017 și februarie 2019.

Examenele de atestare au fost susținute pe grade profesionale (I și II), în ambele specialități (construcții + instalații), dar nu au existat reguli specifice pentru specialiștii atestați anterior doar pentru o singură specialitate. Astfel, din totalul celor 1798 de auditori energetici atestați la nivel național, un număr de 210 de specialiști sunt atestați pentru o singură specialitate .

În cele trei sesiuni de atestare, un număr de 8 auditori energetici atestați anterior într-o singură specialitate au promovat examenul și au evitat astfel pierderea dreptului de practică.

Propunerea pentru sesiunea extraordinară de atestare are în vedere reglementările tehnice în vigoare în domeniul performanței energetice a clădirilor și vizează susținerea unui examen unitar prin care să fie verificate cunoștințele atât pe partea de „construcții”, cât și pe partea de „instalații”. Bibliografia și regulamentul de atestare sunt aceleași ca în cazul celor care solicită atestarea în profesia reglementată de auditor energetic pentru clădiri.

Pe de altă parte, având în vedere că auditorii energetici pentru clădiri vizați de prezentul demers au obținut o atestare anterioară, întrunind condițiile necesare pentru susținerea examenului de atestare și au drept de practică în prezent, este propusă o procedură simplificată de înscriere în vederea susținerii examenului în sesiune extraordinară. În consecință, inițiatorii consideră că nu mai sunt necesare documente precum cele de studii sau prin care pot fi demonstrate însușirea cunoștințelor tehnice, de specialitate teoretice și practice.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Investitori turci pregatesc ansambluri cu 16 blocuri

Circa 2,6 mld euro pentru o zona operationala militara

Viitor parc eolian cu 36 de turbine

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus