Oferte locuri de munca top

Cazinoul din Constanta: costuri peste estimari

Ca în oricare proiect mare de construcții, restaurarea Cazinoului din Constanța a demarat greu, durează neașteptat de mult și costă peste estimări.

Fonduri suplimentare pentru restaurarea clădirii istorice Cazinoul din Constanța au fost aprobate de Guvern.

Astfel, valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiții ajunge la 236,23 milioane lei.

”Scopul nostru este de a asigura finanțarea necesară pentru restaurarea în integritate și în condiții de calitate maximă a acestei clădiri monument. Dorim ca lucrările la această clădire simbol să fie de calitate și durabile” a declarat ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Pe parcursul intervențiilor de punere în siguranță și restaurare a clădirii Cazinoului s-au constatat aspecte care pun în pericol siguranța clădirii și care sunt interdependente cu lucrările deja contractate, atât pentru elementele structurale și arhitecturale, cât și pentru componentele artistice.

Astfel, pe parcursul execuției lucrărilor, ca urmare a stabilirii cu exactitate a stării de degradare a imobilului, proiectanții de specialitate au propus noi soluții tehnice de intervenție, care au presupus, cu precădere, refacerea în integralitate a majorității elementelor structurale (planșee, stâlpi, pereți etc).

Odată cu refacerea acestor elemente structurale, multe dintre soluțiile prevăzute inițial pentru lucrările de arhitectură și de componente artistice vor fi adaptate la situația nouă a elementelor structurale.

Constructii nerezidentiale de peste 28 mil euro, autorizate

Totodată, la nivelul componentelor artistice, s-a constatat starea avansată de coroziune a structurii metalice de susținere/prindere a acestora, care a impus adoptarea de lucrări de înlocuire.

Finanțarea a fost stabilită în 2019, deci – spun oficialii – era imperios necesară suplimentarea fondurilor pentru consolidarea și restaurarea acestui monument istoric, ținând cont și de ajustarea valorilor din contractele de investiții publice.

În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuție este de aproximativ 65%, fiind finalizate, încă din vara anului trecut, lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și înlăturate elementele de protecție.

Cazinoul de la Constanța este o clădire edificată în anul 1909, pe faleză, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta.

Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței, construită în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Petre Antonescu.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus