Solplanet x AeroFix

Cati bani vor mai fi disponibili pentru investitiile publice in acest an

Urmează să fie suplimentat bugetul prevăzut pentru investițiile publice finanțate din fonduri bugetare, precum și pentru proiectele realizate din fonduri europene. Aceasta va fi realizată în urma celei de-a treia rectificari bugetare din acest an. Prin modificările propuse se asigură continuarea investițiilor, care, în acest, sunt estimate la 55 de miliarde de lei – o creștere față de bugetul inițial cu 4,5 miliarde de lei, după cum a declarat ieri Florin Cîțu, ministrul finanțelor publice.

Astfel, per total, cheltuielile bugetului de stat pe anul 2020 vor fi majorate cu suma de 1.157 milioane lei, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență analizat ieri în ședința Guvernului.

Ministerul Lucrărilor Publice va avea un buget majorat cu 999,5 milioane lei, per sold. A fost propusă asigurarea suplimentară de sume pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (+1.000 milioane lei) și cheltuieli de personal (+1 milion lei).

De asemenea, au fost identificate economii la bunuri și servicii de -1,5 milioane lei.

Ministerul Fondurilor Europene va avea un buget majorat cu 104,97 milioane lei, per sold. Propunerea de rectificare a avut în vedere execuția cheltuielilor pe primele 10 luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului. A fost propusă asigurarea sumei de 106 milioane lei, necesară pentru „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”.

Au fost identificate economii la cheltuielile de personal (-0,5 milioane lei ) și bunuri și servicii (-0,5 milioane lei).

Totodată, proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile post-aderare 2014-2020 vor fi diminuate cu 2.805 milioane lei.

Experții de la Ministerul Finanțelor subliniază că lucrările de construcții au evolșuat pozitiv pe tot parcursul perioadei de criză, înregistrând în primele opt luni o creștere semnificativă de 17,3%. Această evoluţie s-a datorat în special construcțiilor inginerești, realizate preponderent din fonduri bugetare, care au înregistrat în această perioadă o creștere de 21,9%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus