Oferte locuri de munca top

Cati bani pot fi rambursati celor care se branseaza la reteaua electrica

Urmează să fie aprobate valorile medii pe care operatorii de distribuție le rambursează clienților casnici pentru contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a unui branşament. Aceasta conform unui proiect de Ordin lansat în consultare publică de către ANRE.

Valorile propuse sunt următoarele:

* branşament monofazat aerian: 1.340 lei/bucată

* branşament monofazat subteran din LEA sau branşament monofazat mixt: 2.060 lei/bucată

* branşament monofazat subteran din firidă: 1.820 lei/bucată

* branşament trifazat aerian: 1.460 lei/bucată

* branşament trifazat subteran din LEA sau branşament trifazat mixt: 2.430 lei/bucată

* branşament trifazat subteran din firidă: 2.060 lei/bucată.

Pentru fiecare tip de branșament s-a avut în vedere varianta fără priză de pământ.

Legat de stabilirea acestor sume, operatorii de distribuție care au trimis observații către ANRE au semnalat faptul că aprobarea unor valori medii corespunzătoare unor soluții constructive scumpe determină solicitări din partea utilizatorilor pentru aceste tipologii de branșament chiar și în condițiile în care acestea nu le sunt necesare.

Operatorii explică faptul că se confruntă cu o creștere semnificativă a cererilor de racordare pentru branșamente trifazate (mai scumpe decât branșamentele monofazate) și pentru puteri mai mari decât un necesar rezonabil pentru o locuință.

Acest comportament conduce la necesitatea realizării de lucrări de întărire a rețelei electrice din amonte pentru crearea de capacitate suplimentară care în fapt nu este necesară.

Prin urmare, pentru o dezvoltare şi utilizare eficientă a rețelei s-a analizat numărul de branșamente puse în funcțiune în anul 2021 și s-au eliminat anumite diferențieri între tipuri de branșamente.

Categoriile eliminate au fost reîncadrate într-o categorie constructivă general reprezentativă (branșament monofazat aerian, branșament trifazat aerian).

În ceea ce privește valoarea luată în considerare, aceasta corespunde tipului constructiv de branșament cu cel mai mare număr de puneri în funcțiune în anul 2021.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus