Oferte locuri de munca top

Cat vom plati pentru energie si gaze naturale pana in toamna anului viitor

Mai multe măsuri ce îi vizează pe clienții finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale au fost aprobate de Guvern în procedură de urgență.

Printre cele mai importante modificări se numără prelungirea datei până la care sunt valabile prețurile la energie, la 31 martie 2023 la 31 august 2023.

Schema plafonărilor are în vedere:

* Pentru consumul de energie electrică cuprins între:

– 0-100 KWh se va plăti 0,68 de lei/kWh;

– pentru cel între 100,01- 300 KWh se va plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

Peste 12 mii mp de spatii industriale, o noua investitie a unei multinationale

Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul.

Prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowați din acest plafon, iar pentru diferența între 255 și 300 kWh se va plăti prețul din contract, conform explicațiilor lui Virgil Popescu, ministrul energiei.

* Pentru consumul de gaze naturale:

– prețul maxim va rămâne 0,31 de lei/kWh, fără un plafon de consum.

Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă, la același preț, și pentru producția de energie termică pentru CET-uri.

Alte măsuri

Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depășesc 1.300 lei.

De asemenea, tranzacțiile succesive, care au crescut artificial prețul energiei electrice sau al gazului natural, vor fi sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziție.

Statul, acolo unde este acționar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea prețului și pentru a elimina speculațiile din piață. Furnizorii și distribuitorii vor putea să-și asigure clienții finali și consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.

Ansamblu cu 5 blocuri pregatit de un mare constructor

Noii beneficiari ai schemei sunt IMM-urile, agenții economici din domeniul industriei alimentare și instituții publice pentru care se va compensa 85 % din consumul mediu lunar realizat în anul 2021.

Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată.

La gaze, pentru consumul non-casnic, va rămâne același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual.

Sus