Oferte locuri de munca top

Cât investesc elveţienii în iluminarea cu LED a Aradului

Led_streetlightPeste 3 milioane de franci elveţieni va primi oraşul Arad pentru implementarea proiectului de iluminat public cu LED.
Noul sistem va fi implementat în locurile de joacă pentru copii, șoseaua de centură a orașului și pe străzile din Arad.

Finanţarea este acodată prin Programul de cooperare elvețiano-român. Documentele de finanţare au fost semnate în această săptămână.
Proiectul are un buget total de 3,25 milioane de franci elvețieni. Din această sumă, contribuţia financiară elveţiană nerambursabilă este de 2,76 milioane de franci elvețieni. Practic, cofinanţarea asigurată de statul elveţian acoperă 85% din costurile eligibile. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.
Punctele luminoase cu LED-uri vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice individuale și vor fi instalate pe coronamentul digului Mureş, de la Pod rutier la Pod Traian, în locurile de joacă din cartiere și pe şoseaua de centură a oraşului, pe str. Ovidiu, str. Tenețchi şi str. Tribun Corcheș.
Noul sistem va genera costuri de întreținere mai mici şi va contribui la îmbunătățirea mediului înconjurător. Acest sistem LED este mai economic decât unul clasic. Prin implementarea proiectului, puterea instalată medie pe punct luminos va scădea de la 173 W la 37 W.
La 7 decembrie 2009 Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de cinci ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la 10 ani (plăţi 2009-2019).
Până în luna decembrie 2014, partea elveţiană a aprobat finanţarea pentru: două proiecte de termoficare şi iluminat în Arad, două proiecte de termoficare şi reabilitare clădiri în Braşov, trei proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat şi reabilitare clădiri în Cluj-Napoca şi două proiecte de iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei în Suceava, elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate) câştigat de Metrorex S.A.; Proiectul „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România”; Proiectul „Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă”.

Sus