Oferte locuri de munca top

Cat era mita pentru plata lucrarilor de reparatii spitale

În contextul derulării acordului cadru pentru execuția unor lucrări de reparații, reabilitări și modernizări ale unităților sanitare, managerii Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (ASSMB) ar fi perceput procent din valoarea facturilor plătite.

Acordul respectiv a fost încheiat pe 4 aprilie 2023 de către ASSMB.

În perioada 28 august – 3 septembrie 2023, Plută Cristian, directorul adjunct la ASSMB, ar fi primit de un om de afaceri, cercetat și el în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB.

Suma de bani ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

În luna august 2023, Plută Cristian ar fi transmis omului de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „Proiectul privat de urgență tip P1”, întocmit la nivelul ASSMB. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

20.000 euro pentru funcția de manager al unei instituții publice

La data de 19 iunie 2023, Plută Cristian ar fi primit de Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București.

Concret, anterior, Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută și aceasta în prezenta cauză.

După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.

Concurenta mare pentru un contract de circa 36 mil euro

Patru persoane reținute de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie 2023, a inculpaților:

Plută Cristian, director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, (două fapte), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

Cristescu George-Mirel, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de: dare de mită, delapidare

Administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,

Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite

Astăzi cei patru inculpați reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus