Solplanet x AeroFix

Cat de mici vor putea fi locuintele mici

Autorizaţiile de construire pentru locuinţe noi vor fi eliberate numai dacă sunt respectate exigenţele minimale privind suprafeţele şi nivelul de dotare a încăperilor ce compun locuinţele, stabilite prin Legea Locuinţei.

Un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică până pe 6 ianuarie 2017 stabilește că eliberarea autorizaţiilor de construire pentru locuinţe noi se face “obligatoriu” cu respectarea suprafeţelor minime  şi a nivelului minim de dotare a încăperilor, cuprinse în Legea locuinţei.

Proiectul modifică și completează Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1275/2000.

Accesul liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie, un spațiu pentru odihnă sau pentru prepararea hranei și dotarea cu un grup sanitar sunt câteva dintre referințele exigențelor minimale pe care trebuie să le aibă în vedere construirea unei locuințe.

Conform noilor norme, cea mai mică locuință ce poate primi autorizația de construire este cea cu suprafața utilă de minim 37 mp, la o suprafață construită de 58 mp. Potrivit textului legislativ, suprafața utilă a locuinței reprezintă suprafața desfășurată și este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor, dar nu cuprinde spațiul aferent pereților, logiilor și balcoanelor, pragurile golurilor de uși șamd. De partea cealaltă, suprafața construită reprezintă suma suprafețelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum și a cotei-părți din suprafețele părților comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării etc.), la care se adaugă suprafața aferentă pereților interiori și exteriori ai locuinței.

Cea mai mică locuință trebuie să aibă o cameră de zi de cel puțin 18 mp, incluzând spațiul pentru dormit, și o bucătărie de minim 5 mp, cu precizarea că locul de luat masa poate fi înglobat de oricare dintre aceste două camere. Pentru încăperile sanitare, suprafața minimă prevăzută legal este de 4,5 mp, în timp ce pentru spațiile de depozitare legislația prevede un spațiu de cel puțin 2 mp.

Actul normativ mai menționează că înălțimea liberă minimă a camerelor de locuit trebuie să fie de 2,55 m, cu excepția mansardelor, supantelor și nișelor, la care se va asigura un volum minim de 15 mc de persoană.

 

Cititi aici suprafetele minime si nivelul de dotare a incaperilor (Anexa 1 la Legea Locuintei )

 

 

 

 

 

 

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus