Oferte locuri de munca top

Care vor fi tarifele de distributie a energiei electrice pentru 2019

Tarifele specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2019 au fost aprobate recent de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie.

Ttarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creștere de 0,74% la nivelul întregii ţări, valoare care include însă și rata inflației de 3,82%.

Impactul în factură la consumatorul casnic cu un consum mediu (100 kWh/lună) este de circa 3,5 lei/an, menționează oficialii ANRE.

Pentru creşterea calităţii serviciului de distribuţie, ANRE a solicitat operatorilor creşterea volumului investiţiilor cel puţin la nivelul costurilor cu amortizarea. Totodată, ANRE impune operatorilor ținte de reducere a consumului propriu tehnologic cu circa 25% în reţelele de joasă tensiune. Pentru aceasta, s-a aprobat un total de cheltuieli operaționale de 8.630 milioane lei, cu circa 0,5 milioane lei mai mult decât în perioada anterioară, în timp ce valoarea totală pentru programele investiționale este de 6.350 milioane lei, pentru următorii 5 ani.

Deși ponderea costurilor directe în rețea a crescut, se constată că tarifele aprobate nu înregistrează creşteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilităţii de 5,66%. ANRE va monitoriza respectarea, de către operatori, a structurii costurilor aprobate și, în cazul în care va constata nerealizarea indicatorilor asumați, va aplica sancțiuni contravenționale potrivit legii, în funcție de cifra de afaceri realizată.

ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție prestat de operatorii de distribuție. Prin modificările aprobate, ANRE urmărește eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife, precum şi creşterea eficacității investiţiilor care se realizează în reţelele de distribuţie.

Anul 2019 este primul an al celei de a IV-a perioade de reglementare, care durează 5 ani.  La stabilirea tarifelor pentru această perioadă au fost efectuate corecţii în valoare cumulată de circa 1130 milioane lei, constând, în principal, din nerecunoaşterea unor costuri aferente investiţiilor din perioadele anterioare şi din transferarea sporului de eficienţă realizat de operatorii de distribuţie către clienţii finali.

 

 

 

Citiți și:

A fost obtinuta autorizatia pentru construirea a 124 apartamente

Un proiect cu 2200 apartamente va demara in Capitala

Posibile colaborari pentru construirea a cinci blocuri in Bucuresti

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus