Cele mai avantajoase achiziţii imobiliare ale momentului în Europa Centrală şi de Est sunt mall-urile outlet şi căminele pentru studenţi, consideră specialiştii imobiliari. De asemenea, achiziţii avantajoase ar fi şi clădirile de birouri din Budapesta şi Praga.
În ţările Europei Centrale şi de Est cererea este în creştere, previziunile pentru creşterea economică depăşesc aşteptările Vestului Europei şi este prevăzută o creştere importantă pe piaţa de spaţii de birouri, potrivit Dr Neil Blake MRICS, Director al EMEA şi UK Research la CBRE.
Neil Blake consideră că ratele mari de neocupare pe piaţa imobiliară arată un risc pentru investitori iar acest grad se datorează unui sistem deficitar de reglementări. “Este prea uşor să dezvolţi un proiect imobiliar în Europa Centrală”, a precizat sursa citată. Acest lucru creează o volatilitate în piaţă care poate fi alarmantă pentru cei care caută investiţii cu un risc scăzut, potrivit europaproperty.com.
În acelaşi timp în Europa Centrală şi de Est vine un val de investitori din ţări care nu au mai investit în zonă până acum. Investitorii asiatici sunt cei mai interesaţi dar capitalul lor vine prin fonduri mari de investiţii vest-europene sau firme de management. În ultimele 12-18 luni competiţia dintre băncile din regiune a crescut ratele loan-to-value la 70%.
Printre minusurile regiunii se numără lipsa transparenţei şi pieţele economice mici în comparaţie cu vestul Europei, respectiv lipsa lichidităţilor. Europa Centrală şi de Est inclusiv Turcia concentrează 50% din populaţia continentului dar care generează 20% in PIB.