Oferte locuri de munca top

Care ar putea fi termenul limita pentru montarea sistemelor de masurare a caldurii

Ar putea fi amânat termenul până la care consumatorii trebuie să monteze sistemele de măsurare pentru consumul individual de energie pentru încălzire sau răcire şi apă caldă în locuinţe și în spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Aceasta dacă parlamentarii vor vota o nouă propunere legislativă înaintată de mai mulți senatori și deputați USR – PLUS.

Mai exact, termenul ar putea fi prelungit până la data de 31 decembrie 2022.

Inițiatorii susțin că această modificare este importantă în contextul creşterii preţului pentru energie electrică şi gaze naturale, regăsite, în principal, în creşterea costului de producţie pentru agentul termic, suportat de consumatori.
De asemenea, având în vedere că în sectorul montării contoarelor de energie termică activează doar 20 de companii acreditate de ANRE, este posibil ca nivelul cererii pentru acest serviciu să crească artificial costurile.

În acest fel, prorogarea termenului ar oferi timp consumatorilor să intre în legalitate şi să aleagă cele mai competitive oferte.

Peste 260 de apartamente noi, in cadrul unui ansamblu rezidential

Inițiatorii propun inclusiv două excepții de la obligația de montare a sistemelor de măsurare, și anume:

* Imobilele de tip condominiu în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuinţele individuale;
* Imobilele de tip condominiu care nu au fost reabilitate termic. În privinţa acestora, obligaţia se va aplica în termen de maximum 6 luni de la data recepţiei finale a lucrărilor de reabilitare termică.

Va rămâne nemodificată prevederea prin care, dacă utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Propunerea legislativă este înregistrată la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus