Oferte locuri de munca top

Cand vom avea administratori de condominii certificati

De ce sa faci azi ce poți amâna pe mâine, sau poimâine? Cel puțin asta pare să fie logica mai multor prorogări de termene privind intrarea în vigoarea a unor prevederi legale ce vizau asigurarea calității în construcții, ori administrarea imobilelor.

După amânarea termenului de aplicare a prevederilor legale privind certificarea tehnico-profesională a proiectanților, consultanților și constructorilor, precum și confirmarea periodică a dreptului de practică pentru specialiștii din construcții, iată că Ministerul Dezvoltării mai propune o amânare.

De data aceasta este vorba de prorogarea termenului impus de Legea nr. 196/2018 pentru obținerea certificatelor de calificare profesională de către persoanele fizice pentru a îndeplini ocupaţia de administrator de condominiii, termen ce expiră pe data de 28 septembrie 2019.

Noul termen propus este 1 ianuarie 2021.

Autoritatea Națională pentru Calificări a aprobat, în data de 7 mai 2019, Standardul ocupațional pentru ocupația de Administrator de condominii.

În vederea organizării de programe finalizate cu certificate de calificare, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale susțin că au fost efectuate toate demersurile necesare în vederea actualizării Nomenclatorului calificărilor de către Ministerul Muncii.

În urma acestor demersuri, a fost finalizată procedura de actualizare a Nomenclatorului calificărilor pentru ocupația de administrator de condominii cod COR 515303. Această procedură a fost finalizată în 18 iunie 2019, odată cu avizul favorabil formulat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale pentru actualizarea Nomenclatorului calificărilor prin introducerea calificării ”administrator de condominii”.

Având în vedere demersurile suplimentare necesare armonizării legislației în vigoare, procedurile necesare în vederea autorizării furnizorilor de formare profesională a adulților și în vederea obținerii certificatelor de calificare profesională, oficialii Ministerului Dezvoltării apreciază că termenul precizat în lege nu mai este ”suficient și rezonabil”, motiv pentru care propune prorogarea acestuia până la data de 1 ianuarie 2021.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus