Oferte locuri de munca top

Cand va fi terminat Podul peste Dunare, de la Braila

Un al treilea certificat negativ a fost dat de CNAIR antreprenorului care realizează Podul suspendat peste Dunăre, de la Brăila.

Contractul pentru proiectare și execuția a fost atribuit asocierii de firme Webuild SPA Italia (lider) și IHI Infrastructure Systems CO., LTD. Osaka, la valoarea de 2,375 miliarde de lei cu TVA.

Proiectul prevede realizarea podului suspendat, precum și a drumului Braila -Jijila (19 km) și a drumului de legătura cu DN22 Smârdan – Macin (peste 4 km).

Conform contractului, data de finalizare era decembrie 2021. Dar, potrivit programului de execuție actualizat, acum este la jumătatea lunii februarie a anului 2025.

Potrivit CNAIR, stadiul fizic al întregului proiect este în prezent de 91,9%, din care: stadiul fizic al lucrărilor la pod: 93,4% și  stadiul fizic al lucrărilor la drumurile de legătură: 60%.

Pe parcursul implementării contractului au apărut mai multe probleme între autoritatea contractantă și constructori.

Până în prezent, antreprenorii au formulat 71 de revendicări, iar CNAIR a formulat 28 de revendicări.

Antreprenorii, nemulțumiți de sedințele de mediere și modul de soluționare, au înregistrat pe rolul instanțelor de judecată un număr de 17 cereri de chemare în judecată.

Aceste litigii se află, în momentul de față, în diverse stadii de soluționare.

Cai de acces la un mare magazin de bricolaj

CNAIR susține că, pe parcursul executării contractului, contractantul nu ar fi îndeplinit gradul de mobilizare a resurselor incluse în ofertă și programul de execuție, ceea ce a condus la un ritm nesatisfăcător al execuției lucrărilor.

Contractantul se consideră îndreptățit la o prelungire a duratei de execuție, având revendicări emise în acest sens, mai arată CNAIR. Inginerul nu a emis un mod de soluționare, prin care să fie stabilită o nouă prelungire a duratei de execuție.

De asemenea, Curtea de Apel a pronunțat o decizie privind extensia cu 193 de zile a  perioadei de execuție a lucrărilor. CNAIR SA a formulat o contestație în anulare și o cerere de revizuire aferente deciziei Curții de Apel.

La momentul recepției lucrărilor vor fi cuantificate întârzierile și penalitățile datorate de antreprenor beneficiarului.

Săptămâna aceasta o echipă de experți din cadrul CNAIR s-a deplasat miercuri pentru verificarea stadiilor din teren, conform prevederilor contractuale.

Lucrări programate la podul suspendat:  Hidroizolație; Montare senzori monitorizare structurală; Montare sisteme de scurgere a apelor în interiorul tablierului.

Lucrări programate la drumurile de legătură: Turnare mixtură asfaltică; Amenajări terasamente; Armare elevație;  Montaj grinzi prefabricate;  Armare placă de suprabetonare; Cofrare placă; Armare placă.

Pentru finalizarea lucrărilor în termenul asumat, antreprenorul trebuie să-și îmbunătățească mobilizarea.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus