Oferte locuri de munca top

Cand se va face certificarea specialistilor din constructii

Pentru asigurarea calității în construcții operatorii economici care lucrează în acest sector ar trebui, potrivit legii, să fie certificați din punct de vedere al calificării tehnico-profesionale.

Aceste certificări urmau să fie realizate până la 25 februarie 2018, după cum s-a stabilit în 2016 prin modificarea Legii privind calitatea în construcții.

Dar au fost amânate până la 25 august 2019.

Apoi au fost, din nou, amânate până pe 25 august 2021.

Se pare că asigurarea calității nu este deocamdată prioritară pentru politicienii noștri. Ceea ce în alte țări este considerat ceva normal, la noi pare să fie ceva imposibil de realizat.

Ca urmare, termenul limită până la care trebuie realizată certificarea calificării tehnico-profesională a operatorilor economici care lucrează în domeniul construcțiilor a fost din nou prelungit pentru o perioadă de încă doi ani.

Parlamentul, prin vot final în Camera Deputaților, a amendat ordonanța de urgență a Guvernului din 2019, și a prorogat prevederile privind certificarea constructorilor până la 25 august 2023.

Ansamblu cu sute de apartamente in Bucuresti, proiect al unor investitori romani

În anul 2019, în baza acordului dintre Federația Patronatelor Societăților din Construcții și Guvern, organizațiile profesionale și patronale împreună cu o parte dintre universităţile de profil au lucrat la elaborarea unui proiect de act normativ care nu a fost însă acceptat de oficialii ministerului de resort. Aceștia au considerat că din cauza complexității problematicii care acoperă domenii diverse cu incidență în multe acte normative este necesară prelungirea termenului.

În prezent, în procesul de legiferare a OUG nr. 18/2019 care prevede termenul final pentru acest an, o comisie de specialitate din cadrul Camerei Deputaților a propus prorogarea acestuia până la 25 august 2023.

În anul 2016, în Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții au fost prevăzute trei noi componente ale sistemului calității în construcții, respectiv:

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare şi/sau consultanţă în construcţii;

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcţii;

* perfecţionarea profesională continuă a specialiştilor care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor.

Completarea sistemului calității în contrucții cu cele trei componente atrage obligativitatea operatorilor economici care acționează pe piața construcțiilor de a obține, anterior desfășurării activității, certificarea în domeniu.

Acest fapt impune instituirea unui mecanism de certificare, mecanism care face obiectul unor demersuri cu privire la crearea unei platforme privitoare la Registrul Național al Certificărilor în Construcții.

Acesta ar urma să asigure interoperabilitatea datelor referitoare la criterii juridice-administrative privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, legalitatea funcţionării, solvabilitatea, achitarea taxelor şi impozitelor, criterii economico-financiare privind justificarea capacităţii financiare şi economice și criterii tehnice privind condiţiile tehnice ce trebuie îndeplinite de întreprinderile din construcţii pentru certificarea capacităţii tehnice profesionale, obţinerea certificatului de calificare şi a dreptului pentru înscrierea pe listele oficiale din care să rezulte că a fost evaluată şi a fost certificată calificarea profesională.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

 

4 Comentarii

  1. nicolae said:

    Pana nu se intampla o catastrofa nu se va face nimic. Atenti marita la dezvoltatorii imbiliari care nu prea respecta nimic

  2. Mihai said:

    JUMATATE DIN PIATA CONSTRUCTIILOR E DOMINATA CE CEI CE LUCRAZA LA NEGRU, FARA FIRMA, IN ECHIPE CU EI CE FACETI ?

  3. Koukou said:

    Certificarea propusa prin lege este cerinta unui sistem mafiot prin care sa ajunga inginerii sa-si cumpere dreptul de semnatura si sa detina altii monopol pe anumite domenii. Niste escroci! Este o aberatie fara margini in contextul legislativ de astazi din Romania!

Sus