Bancherii prognozează o înăsprire “într-o anumită măsură” a standardelor privind acordarea creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri în primul trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României.
Este pentru prima dată în ultimele patru trimestre, când bancherii anticipează că vor înăspri în perioada următoare standardele de creditare în cazul creditelor imobiliare.
“Inasprirea“ vine după o relaxare moderată în ultimul trimestru al anului trecut, când s-a constatat şi o creştere a cererii de credite imobiliare. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv în care cererea de credite imobiliare din partea populației s-a majorat semnificativ.
Bancherii prognozează că acestă tendință de creştere a cererii de credite va continua și în primul trimestru al acestui an.
În timp ce bancherii din România prognozează înasprirea condiţiilor de creditare, spre comparație, băncile din zona euro au relaxat standardele de creditare aferente creditării imobiliare. Pe termen scurt, băncile din zona euro prognozează relaxarea standardelor de creditare indiferent de tipul creditului.
În opinia bancherilor din România, prețurile rezidențiale de pe piaţa noastră au continuat să se diminueze în T4/2015. Ei prognozează că preturile locuinţelor vor continua să scadă şi în primul trimestru al acestui an.
Principalii factorii care au contribuit, în ultimul trimestru al anului trecut, la relaxarea standardelor de creditare aferente împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri au vizat presiunile competiționale din sectorul bancar, așteptările privind situația economică generală, concurența din sectorul nebancar, precum și deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR
Băncile au acționat, în sensul relaxării, asupra ponderii maxime a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV). Ceilalți termeni ai creditării imobiliare nu au înregistrat modificări semnificative. În ultimul trimestru al anului trecut, valoarea medie a LTV (loan-to-value) pentru creditele nou-acordate în ultimele 3 luni a fost de 84%, iar valoarea medie a LTV pentru stocul total de credite imobiliare a fost de 88 %, neînregistrându-se modificări notabile față de perioada anterioară (T3/2015).
Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele imobiliare și pentru creditele de consum garantate cu ipoteci a înregistrat o valoare medie de peste 35%, în timp ce pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci și pentru cardurile de credit, LGD a înregistrat valori de circa 65%, respectiv 59%.