Solplanet x AeroFix

Bulgarii au desemnat constructorul pentru modernizarea de la Kosloduy

photo_verybig_1057211Compania rusească Rosatom va moderniza generatorul unităţii 5 a centralei nucleare de la Kosloduy, potrivit agenţiei bulgare Novinite.

Contractul de lucrări şi furnizare de echipamente are o valoare de 24,7 milioane de euro şi a fost semnat la sfârşitul lunii septembrie între conducerea centralei şi reprezentanţii companiei.

Durata pentru livrarea echipamentelor pentru reactorul cinci este de 500 de zile iar toate lucrările de modernizare ar trebui finalizate până cel târziu  în luna mai 2018.

Bulgaria încearcă să crească durata de viaţă a reactoarelor de la Kosloduy cu 30 de ani pentru a controla preţul electricităţii. Valoarea programului de modernizare a reactoarelor nucleare se ridică la 360 de milioane de euro.

Centrala de la Kosloduy produce 35% din curentul electric din Bulgaria şi este una din cele mai ieftine surse de energie.

Rotorul generatorului va fi transportat pentru reparaţii şi modernizare către Sankt Petersburg şi un nou stator va fi fabricat şi livrat pentru a creşte capacitatea unităţii de la 1000 la 1100 MW.

Este al doilea contract de acest fel semnat cu Rosatom, cele două părţi semnând anul trecut un acord similar pentru reactorul 6.

Sus