Oferte locuri de munca top

Bulgaria plătește integral pentru proiectul eșuat Belene

Autorităţile bulgare au anunţat că operatorul naţional de electricitate cu capital public a plătit integral suma datorată companiei rusești Atomstroyexport în urma eșuării proiectului nuclear Belene.

Compania naţională de electricitate (NEK) a plătit printr-o tranzacţie bancară la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel Bulgaria și-a respectat angajamentul de a livra întreaga datorie de peste 600 de milioane de euro până cel târziu pe 15 decembrie.

Plata până la această dată anulează penalizări de 30 de milioane de euro respectiv 0,167 milioane de euro/zi care ar fi trebuit să fie plătită conform sentinţei de arbitraj din 14 iunie, conform unei înţelegeri între autorităţi și Atomstroyexport.

Datoria a apărut ca urmare a deciziei Bulgariei de a anula construcţia centralei nucleare Belene în care o subsidiară a Rosatom era principalul partener.

În schimbul sumei plătite bulgarii vor primi reactoarele și echipamentul nuclear produs pentru proiect și vor căuta să le utilizeze și să construiască centrala ca proiect privat sau în colaborare cu alţi parteneri.

Rosatom a confirma oficial primirea banilor, potrivit agenţiei bulgare Novinite.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus