Oferte locuri de munca top

Bugetul pentru drumuri, disputa intre CJ si Prefectura

Neînțelegerile dintre politicienii locali legate de împărțirea bugetelor au culminat la Botoșani cu plângeri în instanță.

Modul în care Consiliul Județean Botoșani a împărțit banii alocați de Guvernul României pentru drumurile județene și comunale a fost atacat la Tribunal de Instituția Prefectului Botoșani.

La finele săptămânii trecute, instanța Secției de Contencios Administrativ a respins „ca nefondată” plângerea înaintată de Instituția Prefectului Botoșani prin care a fost contestată „Hotărârea Consiliului Județean privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale” votată de plen pe 23 martie.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a declarat:

„Anul trecut, înainte de Crăciun, Guvernul României a alocat primăriilor din județ conduse de reprezentanții partidului de guvernământ un milion de euro, mai mult decât banii pe care îi au alocați, în acest an, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ pentru drumuri. Acei bani nu au putut fi cheltuiți și au rămas în excedent, fiind la dispoziția acelor primari în acest an. Sumele împărțite de Consiliul Județean au mers către toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale, iar la repartizarea lor s-a ținut cont de rigorile legii, de starea și lungimea drumurilor de interes local, dar și de echitatea repartizării fondurilor publice”.

Primarii din județ au nevoie de bani pentru a interveni pe drumurile de interes local. „Sperăm ca aceste șicane, pe care le-aș putea cataloga ca fiind politice, să se termine odată cu pronunțarea instanței Tribunalului Botoșani, pentru că majoritatea comunităților au nevoie ca de aer de acești bani, pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-i aibă deja în conturi”, a conchis Doina Federovici.

În acest an, Guvernul României a alocat pentru drumurile judeţene şi comunale din Botoșani doar 13,228 milioane lei. Suma este mai mică cu 30% decât cea pe care guvernanții au pus-o inițial în dezbatere publică. Anul trecut, Guvernul a alocat 18,7 milioane de lei pentru drumurile județene și comunale din Botoșani, iar în 2019 suma a fost de 20,8 milioane de lei.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus