Oferte locuri de munca top

Bugetul de investitii pentru 2021: Autostrada Sibiu – Pitesti este prioritara

În acest an, bugetul de stat va avea prevăzut pentru investiții peste 12 miliarde de euro, echivalentul a aproape 61 miliarde de lei, conform declarațiilor premierului Florin Cîțu. Astfel, pentru 2021, bugetul alocat investițiilor este mai mare cu aproape 15% față de bugetul prevăzut în 2020, când valoarea acestora s-a ridicat la 53,2 miliarde lei.

Prioritatea bugetului este realizarea Autostrada Sibiu-Pitești, precum și modernizarea căilor ferate, pentru acestea din urmă fiind prevăzute aproximativ 2 miliarde de lei. Pentru Ministerul Transporturilor bugetul este mai mare față de anul trecut, cu peste 1 miliard de lei.

Per total, bugetul pentru investiții va fi de 50 – 60% din fonduri europene și 40% de la stat.

Premierul susține că întregul proiect de buget este construit în jurul principiilor de creștere a investițiilor, stoparea cheltuielile structurale şi, prin reforme viitoare, eliminarea risipei banului public.

De asemenea, creșterea economică pentru acest an este estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză la 4,3%, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde lei. Valoarea PIB-ului este mai mare cu 7% decât cel de anul trecut și similar cu cel din 2019, ceea ce înseamnă că avem trei ani la rând în care PIB-ul nominal a fost aproape constant.

Premierul mai atrage atenția că în această perioadă cheltuielile au crescut foarte mult, iar deficitul bugetar estimat este în jur de 7,14  – 7,16%, urmând să se ajungă la o cifră finală în următoarea perioadă.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus