Proiectul de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei a intrat în linie dreaptă, astfel că, peste șase luni, Bucureștiul va avea cel mai modern circuit turistic din țară, potrivit afirmației făcute de Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
La solicitarea edilului a fost constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei Capitalei, ai Agenției Naționale Apele Române, ALPAB, constructorului și consultantului pentru deblocarea lucrărilor la proiectul privind amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca și Tei, precum și pe zona adiacentă lor.
„Mi-am dorit ca toți factorii implicați în acest proiect să își poată prezenta punctul de vedere, a fost constituit acest grup de lucru pentru a analiza pașii ce trebuie făcuți în continuare pentru finalizarea proiectului în acest an. Astfel, prin demersurile întreprinse, Primăria Capitalei a obținut un nou aviz de la Agenția Națională Apele Române, a fost emisă o nouă autorizație de construire, a fost încheiat un nou contract de proiectare pentru această lucrare. În acest moment s-a finalizat construcția sălii multifuncționale, s-a finalizat 90% din lucrările de îndiguire și protejare maluri, s-au achiziționat și montat majoritatea pontoanelor, se lucrează la pistele ciclopietonale, se lucrează la amfiteatru, se lucreză la transbordare – noua soluție pentru amenajarea circuitului dintre cele două lacuri”, a afirmat doamna Firea.
Primarul general al Capitalei a adăugat că, în acest moment, din graficul de execuție prezentat de constructor și aprobat de consultant, lucrările sunt finalizate în proporție de 60% și că „ne dorim ca în aproximativ șase luni, la finalul anului 2017, să putem să ne bucurăm împreună de cel mai modern circuit turistic din țară, la București”.
Valoarea totală a proiectului depășește 20 milioane de euro
Proiectul privind amenajarea circuitului turistic a fost aprobat pentru finanțare din Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5, semnat între Municipiul București, Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov și Ministerul Dezvoltării, Regionale și Administrației Publice.
Valoarea totală a proiectului este de 88,35 milioane de lei. Finanțarea nerambursabilă se ridică 23,51 milioane de lei, sumă din care au fost deja rambursate 2,22 milioane de lei (fără TVA).
Autoritățile susțin că obiectivul principal al proiectul îl reprezintă valorificarea în scop turistic a lacurilor Floreasca și Tei cu zone adiacente, prin crearea unui circuit turistic, ca proiect unitar de creare a unei structuri de primire turistică cu funcțiuni de agrement.
Lucrările au întârziat din cauza unor probleme majore, care au dus la prelungirea perioadei de implementare a acestui proiect până la data de 31 decembrie 2017, și anume:
* Proiectul tehnic predat de către ALPAB în anul 2011 a fost incomplet și fără detalii de execuție care să permită constructorului să implementeze proiectul tehnic. Astfel, a fost necesară contractarea unei societăți specializată în acordarea de asistență tehnică din partea proiectantului, lucru realizat tocmai în data de 18 mai 2016;
* Întârzieri majore în atribuirea contractului de execuție lucrări – operatorii economici participanți au contestat procedura de atribuire a contractului de execuție, raportul de atribuire a fost încheiat pe 24 iunie 2016, iar contractul de lucrări a fost încheiat șase luni mai târziu, în 16 decembrie 2016, lucru care a dus la întârzieri în implementarea proiectului;
* Expirarea și neconformitatea avizului de gospodărire emis de Administrația Națională Apele Române cu proiectul tehnic. Reprezentanții Administrației Apele Române au solicitat sistarea lucrărilor în 23 iunie 2015, în acest sens a fost ncesară obținerea unui nou aviz de gospodărire care să permită reluarea lucrărilor, aviz obținut în 2 iunie 2016;
* Imposibilitatea realizării obiectivului Ecluza inclus în proiect, din cauza lipsei detaliilor de execuție, precum și a necesității devierii rețelei de termoficare RADET. Având în vedere lipsa detaliilor de execuție a obiectivului Ecluza, precum și faptul că în faza de proiectare nu a fost luată în calcul rețeaua de termoficare RADET din zona podului Floreasca, a fost necesară identificarea unei noi soluții agreată și anume mutarea debarcaderului flotant pe malul stâng în amonte de podul Floreasca (inițial era amplasat pe malul drept) urmată de amenajarea unei alei pietonale care va trece pe sub pod pe malul stâng și amenajare traversare baraj cu pasarela (confecție metalică – în trepte sau plan înclinat). Astfel, prin această nouă soluție agreată, nu este nevoie de devierea rețelei de termoficare din zonă, iar lucrările pot fi finalizate până la data limită stabilită, 31 decembrie 2017;
* Autorizația de construire nr. 116/20 aprilie 2015 a expirat, ca urmare în anul 2016 s-au efectuat demersurile pentru obținerea unei noi autorizații de construire, astfel în data de 21 februarie 2017 s-a obținut o nouă autorizație de construire nr. 3/13142 în vederea continuării și finalizării lucrărilor.
Primăria Municipiului București mai precizează că a făcut demersuri pentru urgentarea realizării lucrărilor rămase restante, și anume pasarela și pistele ciclopietonale, amfiteatrul Lacul Tei, precum și demersuri pentru umplerea, în cel mai scurt timp, a lacurilor Floreasca și Tei.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!