Oferte locuri de munca top

Bucurestiul, in pragul unor noi dificultati financiare

Primăria Municipiului București ar putea fi anul viitor în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii. Aceasta întrucât veniturile sale reale în anul 2022 vor fi la jumătate față de cele din 2021, după cum arată proiectul de buget naţional în acest moment, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Nicușor Dan: ”Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate. În criza din 2010, România a fost constrânsă să reducă salarii, în mod semnificativ, având mari probleme, în condiţiile în care a avut o scădere de 10%, nicidecum de 50%, cum, din păcate, se preconizează pentru Primăria Municipiului Bucureşti în 2022.”

În 2021, Bucureştiul a avut un buget de 10 miliarde de lei. Aceste 10 miliarde s-au dus: 6 miliarde la sectoare, 4 miliarde la Primăria Capitalei.

Din cele 4 miliarde care au venit la Primăria Capitalei, două s-au dus pe subvenţii, un miliard pe termie, un miliard pe transport public. Bugetul pentru celelalte servicii, a fost de două miliarde de lei, pentru spitale, teatre, muzee, investiţii în termoficare, străzi, iluminat public, consolidare clădiri cu risc seismic, semafoare şi toate celelalte.

În anul 2022, chiar dacă ar fi dublat tariful pentru populaţie, subvenţiile vor necesita 3 miliarde, pentru că adică subvenţia pentru energie termică va fi de două miliarde, în loc de un miliard.

Astfel că din cele două miliarde alocate PMB prin bugetul de stat 2022, bugetul real care rămâne pentru celelalte servicii – spitale, teatre, muzee, investiţii în termoficare, străzi, semafoare, iluminat public, clădiri cu risc seismic – va fi de un miliard, în loc să fie de două miliarde cât a fost anul acesta.

”Adică la jumătate faţă de anul 2021”, subliniază Nicușor Dan

El a subliniat că în 2021 au fost făcute reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru financiar al PMB: ”Am închis companii, am disponibilizat 2.700 de oameni, am tăiat cheltuieli inutile şi am dus banii către acele cheltuieli necesare pentru oraş”.

Pentru această situaţie, primarul Capitalei a propus două soluţii ministrului de Finanțe.

O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât o parte din această sumă să fie suportată de la stat.

O altă soluţie este ca acest supliment de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare, pentru că administrează împreună aceiaşi oameni.

Niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022.

Primarul Nicușor Dan a făcut un apel către Guvern şi Parlament ca în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional, să opereze acele modificări în bugetul naţional, astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus