Oferte locuri de munca top

Bucurestiul ar putea pierde banii europeni pentru reabilitarea termoficarii

Proiecte importante ce vor fi realizate prin POIM, inclusiv cel pentru reabilitarea termoficării din București, riscă să nu obțină fondurile necesare dacă nu sunt îndeplinite de către statul român anumite condiții impuse de Uniunea Europeană.

În acest sens, Guvernul urmează să aprobe astăzi urgentarea lucrărilor din ministerele de resort pentru ca toate condițile favorizante să fie îndeplinite pentru proiectele ce urmează să fie derulate între 2021 și 2027.

Problemele sunt legate de condițiile favorizante aflate în responsabilitatea Ministerului Energiei, respectiv ”Promovarea eficace a utilizării energiei regenerabile în toate sectoarele și în întreaga UE”.

Este necesară identificarea măsurilor care conduc la îndeplinirea criteriului 2 al condiției privind promovarea eficace a utilizării energiei regenerabile în toate sectoarele și în întreaga UE.

În cazul în care această condiție favorizantă nu va fi îndeplinită sau nu va avea asumate acțiuni care să conducă la îndeplinire, Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării trebuie să-și asume eliminarea finanțării SACET-urilor și a energiei regenerabile din fondurile aferente politicii de coeziune.

Astfel, vor fi periclitate inclusiv proiecte POIM care vor fi fazate din perioada actuală pentru termoficare (București), precum și pentru domeniul energie din surse regenerabile .

De asemenea, un alt aspect ce trebui urgentat este elaborarea planului de investiții necesare în sectorul apei și cel al apelor uzate, aflat în responsabilitatea Ministerului Mediului.

Totodată, condiția favorizantă privind cadrul de politică strategic pentru sănătate necesită eforturi susținute din partea Ministerului Sănătății care să conducă la îndeplinirea acesteia.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus