Oferte locuri de munca top

Bucureşti: 174 de imobile s-ar prăbuşi la un cutremur major

DSC07604Prin Programul pentru consolidarea imobilelor cu grad mare de risc seismic început în 1998, în Capitală au fost consolidate până în prezent 16 imobile din cele 190 expertizate tehnic şi încadrate la clasa I de risc seismic- pericol public.

Astfel ritmul de consolidare pare să fie de 1,2 clădiri pe an ceea ce ar duce la finalizarea consolidării în aproximativ 154 de ani, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

Printre hibele sistemului de consolidare menţionate în raport se numără faptul că procedurile interne implementate la nivelul U.A.T.M.B. (Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Bucureşti) conţin termeni generali. “Prin acest mod de lucru s-a ajuns ca fiecare etapă necesară de parcurs pentru consolidarea unui imobil să fie foarte lungă, fapt care generează implicit și creșteri ale valorilor apreciate inițial față de cele care sunt înscrise în contracte şi acte adiționale la final.”, se mai arată în raport.

Anual nu au fost utilizate 30% din fondurile alocate de la bugetul de stat, iar analiza menţionează numeroase cazuri de proprietari care nu au semnat contractele de restituire a sumelor alocate de la bugetul de stat.

Ultimul cutremur major din România a avut loc pe 4 martie 1977, atunci când 70% dintre pagubele produse s-au înregistrat în Bucureşti, unde s-au prăbuşit 33 de imobile iar peste 1500 de oameni au murit. Un cutremur de aceeşi magnitudine ar produce în prezent prăbuşirea a de cinci ori mai multe clădiri.


Etichete:
Sus