Oferte locuri de munca top

Broker de credite: Cresc tranzactiile imobiliare cu credit bancar

Pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului trecut, am asistat la o revenire a tranzacțiilor imobiliare realizate cu credit bancar, afirmă un broker de credite.

Mulți români au decis să profite, fie pentru a-și cumpăra o locuință, fie pentru a refinanța un credit ipotecar existent, potrivit lui Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance.

Astfel, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni ale anului trecut, raportat la situația înregistrată în perioada similară din 2022, și a depășit 10 miliarde de lei, afirmă Dan Niculae care invocă cele mai noi date publicate de Banca Națională a României.

În același timp, datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că la nivel național au fost tranzacționate în ultimele trei luni ale anului trecut 187.500 de imobile, în creștere cu 3% față de 2022. Din total, 49.700 au fost apartamente.

Și în acest caz se poate observa un avans cu circa 9% față de sfârșitul anului precedent.

Mai mult, 2023 a adus o creștere de  31% a volumului creditelor ipotecare în lei, până la 31 miliarde de lei.

În cazul creditelor de consum, avansul a fost cu 13% în această perioadă, până la circa 28,7 miliarde de lei.

Tendințe pe piața de creditare în 2024

Anul acesta, specialiștii Imobiliare.ro Finance văd două direcții importante care vor influența evoluția pieței de creditare din România.

Pe de o parte, scăderea prognozată a inflației va reduce și mai mult presiunea existentă asupra dobânzilor, așadar există toate premisele necesare pentru a putea vedea, de la jumătatea acestui an, reduceri ale dobânzilor variabile.

Noi blocuri turn intr-un viitor ansamblu imobiliar din Capitala

Această tendință poate fi observată deja în oferta de dobânzi fixe prezentă, la ora actuală, pe piață.

Pe de altă parte, majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuințele de până la 120.000 euro, declinul alarmant al ofertei de proprietăți disponibile la nivelul pieței rezidențiale, dar și o potențială creștere a cererii pe fondul reducerii dobânzilor sunt factori ce vor duce, probabil, la scumpirea locuințelor în 2024.

“Nu recomandăm cumpărătorilor să încerce să ghicească direcția în care merge piața, bazându-se pe zvonuri sau așteptări nerealiste. A lua o decizie de achiziție bazată pe acest gen de informație se poate dovedi a fi foarte păguboasă, am văzut destule cazuri. Dacă cineva are o nevoie de locuire acum, cel mai bine este să facă achiziția cât mai curând”, este de părere Dan Niculae.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus