Banner Paste 2025

BNR: preturile internationale si-ar putea incetini cresterea

Tendința generalizată de majorare a cotațiilor materiilor prime în prima parte a anului 2021 a dus la creșterea prețurilor de import și la accelerarea ritmului de creștere a prețurilor în cazul celor de producție de pe piața internă, se arată într-un recent raport al Băncii Naționale a României (BNR)

Agenții economici resimt costuri în creștere pe mai multe canale (materiale, transport, energie). Dar majorarea semnificativă a cererii permite transmiterea lor în prețurile de vânzare.

O ușoară temperare a presiunilor s-a remarcat pe filiera materiilor prime agricole în ultima perioadă, în contextul estimărilor favorabile privind recolta.

Prețurile materiilor prime și-au continuat ascensiunea în prima jumătate a anului, depășind semnificativ nivelurile pre-pandemice.

Tendința este una generalizată, în asociere cu redresarea activității economice, al cărei dinamism surprinzător a condus la apariția pe scară largă a unor probleme de-a lungul lanțurilor de aprovizionare cu inputuri.

Problemele vizează fie procurarea lor efectivă (un exemplu este reprezentat de deficitul semiconductoarelor, care afectează numeroase ramuri industriale), fie transportul către facilitățile de producție (rețelele de transport au fost marcate de o serie de perturbări, precum lipsa containerelor de profil, blocaje în porturi etc.).

Din perspectiva evoluțiilor curente, indicele Băncii Mondiale aferent materiilor prime energetice a avansat cu 12 % în trimestrul II, ulterior creșterii de peste 35 % în trimestrul anterior. Majorările caracterizează toate categoriile de bunuri (petrol, cărbuni, gaze naturale).

Continuarea traiectoriei ascendente a prețului petrolului, cu o medie a cotației Brent situată în jurul a 73 dolari SUA/baril în luna iunie 2021, a fost susținută de consolidarea cererii și de un control permanent al producției în rândul OPEC+. Aceasta chiar dacă grupul își reduce treptat gradul de limitare a producției, odată cu revenirea pieței.

Prețurile metalelor de bază au crescut semnificativ în acest an, susținute atât de redresarea activității industriale, cât și de accelerarea tranziției la economia verde. Avansul este de aproape 13 % în trimestrul II față de primele trei luni ale anului.

În mod similar, prețurile materiilor prime agroalimentare și-au păstrat trendul crescător, indicele FAO consemnând avansuri de 10,7%, respectiv 7,3% în primele două trimestre.

Cererea mare din partea Chinei continuă să exercite presiuni asupra prețurilor, cu toate că majoritatea piețelor globale de mărfuri agricole rămân bine aprovizionate.

În perioada următoare, este posibil ca traiectoria crescătoare urmată de cotațiile materiilor prime să se mai atenueze, date fiind aprecierea dolarului SUA și semnalele venite din partea Chinei cu privire la descurajarea practicilor care conduc la amplificări ale cotațiilor care nu sunt în concordanță cu fundamentele economice.

Influența prețurilor externe asupra inflației importate a fost parțial contracarată de evoluția monedei naționale față de principalele valute, mai ales de accentuarea aprecierii leului în raport cu dolarul SUA.

Tendința de creștere a caracterizat majoritatea grupelor de bunuri, fiind mai pronunțată în cazul produselor minerale, chimice și al metalelor comune.

În cadrul bunurilor relevante pentru coșul de consum, influențe în sensul creșterii inflației mportate au avut cu precădere bunurile nealimentare, induse de majorările consemnate pe segmentul combustibililor și produselor farmaceutice.

Presiuni mai moderate s-au înregistrat pe segmentul alimentar, în asociere cu parcursul cotațiilor internaționale ale bunurilor agroalimentare, creșteri fiind localizate la nivelul zahărului, grăsimilor animale și vegetale, precum și al fructelor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021


Etichete:
Sus