Oferte locuri de munca top

Birouri: cererea de inchiriere a scazut dramatic in primul trimestru

Cererea nouă pentru spații de birouri din București a scăzut aproape la jumătate față de cea din primul trimestru al anului trecut, iar cererea totală s-a redus cu aproape un sfert, potrivit datelor Colliers.

În primul trimestru au fost livrați puțin circa 42.000 mp de spații noi de birouri moderne în București. Astfel, suprafața totală de spații de birouri din Capitală a ajuns la aproape de 3,37 de milioane mp.

Proiectele noi au fost faza a doua a One Cotroceni Park din zona Center West (34.500 mp) și Muse al Primavera Development în zona Piața Presei Libere (7.500 mp).

În acest an mai urmează să fie finalizate fazele 2 ale proiectelor @Expo al Atenor, U-Center al Forte Partner, precum și H Tudor Arghezi 21 al Strabag, însumând aproximativ 70.000 mp. Calendarul pentru 2024 nu include livrări substanțiale, care să depășească 15.000 mp.

Consultanții estimează că rata de neocupare se menține în jurul a 15-16% în primul trimestru al lui 2023, deși pentru clădirile de clasă A, livrate în ultimii 10 ani, se situează mai degrabă în zona de 10%.

În ceea ce privește chiriile, perspectivele pe termen scurt se anunță destul de variate.

Pe de o parte, există în continuare pericolul ca unele suprafețe mari să fie eliberate de anumiți chiriași mari, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a gradului general de neocupare. Dar, pe de altă parte, există o ofertă limitată de clădiri în următoarele trimestre, iar gradul de ocupare în clădirile moderne este clar mai mare decât media pieței.

Aproape 40 mil euro pentru cladiri nerezidentiale 

Contextul actual este un moment bun pentru ca firmele să își transforme birourile și să le adapteze la viitorul mod de lucru.

„Având în vedere că cererea nouă s-a aflat pe o tendință de scădere începând cu semestrul al doilea al lui 2022, nivelul anualizat a coborât din nou sub media istorică începând cu primul trimestru din 2023, o schimbare mare față de trimestrul doi din 2022, când eram la un nivel destul de bun chiar și în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei. În acest prim trimestru au avut loc doar tranzacții destul de mici, dar ne așteptăm să se încheie câteva tranzacții de anvergură în acest an, care vor îmbunătăți destul de mult imaginea de ansamblu a anului 2023”, spune Victor Cosconel, Head of Office & Industrial Agencies la Colliers.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus