Solplanet x AeroFix

Bani pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi

4222474443_a5e2ebaabeComisia Europeană și Fondul european de investiții oferă microîntreprinderilor acces la finanțare, mobilizând fonduri în valoare de 237 de milioane de euro sub formă de împrumuturi.

20.000 de microîntreprinderi vor avea acces la aceste împrumuturi în cadrul Programului Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială.

Fondul european de investiții, care gestionează programul „Garanția EaSI” în numele Comisiei Europene, și șase instituții de microfinanțare au semnat acorduri de garantare care vor deschide accesul microîntreprinderilor la finanțare.

Cele șase acorduri de garantare îi vizează pe cei care doresc să-și creeze sau să-și dezvolte propria microîntreprindere, în special persoanele care au dificultăți în a intra pe piața muncii sau în ceea ce privește accesul la finanțare.

Aceste prime acorduri care le vor permite microîntreprinderilor să beneficieze de împrumuturi vor fi semnate, la numai 5 luni de la lansarea inițiativei EaSI, între FEI și următoarele instituții din șase țări: Qredits Microfinanciering (Țările de Jos), Association pour le Droit à l’Initiative Economique (Franța), Microfinance Ireland (Irlanda), PerMicro (Italia), Laboral Kutxa/ Caja Laboral Popular (Spania) și Nextebank (România).

FEI nu va oferi întreprinderilor sprijin financiar direct, ci va implementa instrumentul de finanțare prin intermediari financiari locali, cum ar fi instituții de microfinanțare, finanțare socială și instituții de garantare, precum și bănci care își desfășoară activitatea în cele 28 de state membre ale UE și în alte țări care participă la programul EaSI. Acești intermediari vor trata direct cu părțile interesate pentru a le oferi sprijin în cadrul Garanției EaSI.

Sus