Oferte locuri de munca top

Bani pentru construirea de locuinte destinate inchirierii, in Polonia

Pentru construirea și operarea unui portofoliu de apartamente închiriate în Polonia, pe fondul unei penurii cronice de locuințe exacerbată de inflație și de un aflux de refugiați din Ucraina, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va împrumuta până la 50 de milioane de euro.

Acest împrumut este destinat operatorului de închiriere rezidențială din Polonia, R4R Polonia, cunoscut și sub numele de Resi4Rent

Portofoliul de apartamente de închiriat se va concentra pe orașele care au înregistrat cel mai mare număr de refugiați ucraineni, precum Varșovia, Cracovia, Wroclaw, Gdansk, Lodz și Poznan.

Resi4Rent operează în prezent aproximativ 3.000 de apartamente în 11 locații, dintre care unele au fost deja închiriate familiilor ucrainene.

În 2023, compania intenționează să livreze 1.110 de unități la Varșovia și Wroclaw și, până în 2025, să aibă un portofoliu total de 10.000 de unități operaționale.

Cererea de locuințe pe termen mediu și lung în Polonia era deja mare înainte de afluxul de refugiați din Ucraina. Deficitul național de unități rezidențiale a fost estimat la 2-2,5 milioane pe fondul creșterii prețurilor din cauza strângerii ofertei și a inflației.

De la începutul războiului împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, oferta de cazare disponibilă s-a redus de peste jumătate.

Din cele aproximativ 4 milioane de ucraineni strămuți care s-au înregistrat pentru protecție temporară în Uniunea Europeană (UE), aproximativ 1,4 milioane se află în Polonia – mult mai mult decât orice altă țară din UE.

Mai mult de jumătate și-au găsit deja un loc de muncă.

Mulți ucraineni din Polonia sunt cazați în apartamente închiriate sau în locuri de cazare temporare oferite de guvern și persoane private.

În timp ce milioane de ucraineni din valul inițial de refugiați s-au întors acasă, un al doilea val este posibil în timpul iernii, din cauza deteriorarii infrastructurii de încălzire și energie din Ucraina.

Vlaho Kojakovic, directorul BERD pentru proprietate și turism, a declarat: „Polonia avea nevoie de o soluție inovatoare pentru a reduce presiunea asupra pieței imobiliare și suntem încântați că am creat una. Dezvoltatorii rezidențiali de închiriat, cum ar fi R4R, oferă o aprovizionare rapidă de locuințe noi pe termen scurt. Pe termen mediu, Banca va colabora, de asemenea, cu autoritățile naționale și locale pentru a crește oferta de locuințe de stat și private la prețuri accesibile, inclusiv prin deblocarea terenurilor adecvate nefolosite. Această abordare urmărește să atenueze nu numai nevoia acută actuală de locuințe, ci și penuria cronică pe termen lung de locuințe pentru cetățenii și rezidenții polonezi.”

Rafal Ryba, CFO Resi4Rent, a declarat: „Sprijinul financiar al Resi4Rent este prima tranzacție a BERD în sectorul privat închiriat din Polonia. Este rezultatul încrederii și încrederii în perspectivele și oportunitățile de dezvoltare a acestui sector și a poziției de lider a Resi4Rent pe această piață. Acesta este un semn foarte bun pentru întregul sector privat închiriat, a cărui dezvoltare este în prezent foarte importantă pentru a atenua situația dificilă a locuințelor din Polonia și care se confruntă cu acces limitat la finanțare.”

Resi4Rent, înființată în 2018, este cea mai mare entitate care operează în sectorul privat de închiriere polonez. Este o asociere între Echo Investment, un dezvoltator imobiliar polonez listat la Bursa de Valori din Varșovia (WSE), care deține un pachet de 30% din acțiuni, și liderul companiei internaționale de management de fonduri Griffin Capital Partners, care controlează 70%. BERD are în vedere și proiecte similare cu alte companii imobiliare rezidențiale din Polonia.

De la începutul operațiunilor sale în Polonia, în urmă cu mai bine de 30 de ani, BERD a investit peste 12 miliarde de euro în țară.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus