Oferte locuri de munca top

Bani europeni pentru trenuri metropolitane

Vor putea fi finanțate din bani europeni proiectele de realizarea a trenurilor metropolitane. În acest sens au fost lansate apeluri în cadrul Programului Transport (PT) 2021 – 2027.

Alocarea totală este de 495 milioane de euro, din care 421 milioane de euro contribuția UE (FEDR și FC), cu posibilitatea supracontractării.

Apelurile vizează proiecte destinate dezvoltării și promovării mobilității urbane multimodale durabile, prin prioritatea (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane, pentru care a fost publicată versiunea finală a ghidului solicitantului.

Pot depune proiecte: UAT-urile municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane/UAT-urile – județe/asociațiile de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale/Municipiul București/asociația de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR-SA.

Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.

(P6) Trenuri metropolitane în nodurile urbane

Alocarea FEDR: 350 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 1.050.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

* unități administrativ-teritoriale – municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane în parteneriat cu CFR-SA;

* unități administrativ-teritoriale – județe, în parteneriat cu CFR-SA;

* asociații de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR SA.

*** Municipiile reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane care pot fi finanțate din FEDR sunt: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

P6) Trenul metropolitan în regiunea București-Ilfov

Alocarea FC: 71 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 213.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

* Municipiul București în parteneriat cu CFR-SA;

* asociație de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR SA.

Acțiuni eligibile în cadrul ambelor apeluri:

* Intervenții la infrastructura de cale ferată destinată transportului feroviar metropolitan;

* Achiziția de material rulant sustenabil pentru serviciile feroviare de transport metropolitan;

* Dezvoltarea facilităților multimodale pentru transportul de pasageri cu trenul metropolitan.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus