Oferte locuri de munca top

Bani europeni pentru construirea de instalatii de stocare a energiei electrice

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 103 milioane de euro pentru sprijinirea construirii de instalații de stocare a energiei electrice.

Măsura va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Scopul acestei scheme este să sprijine investițiile în instalațiile de stocare a energiei electrice pe bază de baterii, permițând o integrare fără probleme a energiei din surse regenerabile eoliene și solare în sistemul energetic din România.

Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unui grant direct pentru proiecte selectate printr-o procedură de ofertare concurențială.

Ajutorul acordat fiecărui beneficiar în parte nu va depăși 100% din deficitul de finanțare a proiectului, 167.000 euro per MWh de capacitate de stocare instalată sau suma maximă de 15 milioane euro.

Proiectele vor fi selectate până la 31 decembrie 2023 și trebuie finalizate până la 31 decembrie 2025.

O noua conducta de gaze va fi realizata

Comisia a constatat că schema propusă de România este necesară și adecvată pentru a accelera investițiile în instalațiile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE legate de tranziția verde.

Aceasta a concluzionat că schema este proporțională, deoarece ajutorul va fi limitat la minimul necesar, și că nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus