Oferte locuri de munca top

Banca Nationala impulsioneaza reducerea dobanzilor bancare

2475.jpg Estimarile Bancii Nationale privind scaderea in continuare a inflatiei au stat la baza deciziei Consiliului de administratie al BNR de a reduce dobanda de politica monetara la 3,25% pe an, de la 3,5% incepand cu 5 august 2014.
Astfel, rata dobanzii aferente facilitatii de credit (Lombard) va cobori la nivelul de 6,25% pe an, de la 6,50%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 0,25 % pe an.
Creditele in moneda nationala si-au accelerat ritmul anual de crestere in termeni reali (acesta atingand, in luna iunie maximul ultimilor cinci ani).
Rata anuala a inflatiei a scazut in luna iunie a.c. la nivelul de 0,66 la suta atingand un nou minim istoric. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,7 la suta in luna iunie, de la 2,1 la suta in luna precedenta.
*BNR si-a revizuit previziunile privind inflatia
Potrivit noii predictii, rata anuala a inflatiei va fi de de 2,2 % la finele anului 2014 si la 3% la finalul anului 2015. Rata medie anuala a inflatiei se anticipeaza a se situa la 1,4 % in 2014 si la 2,4 % in 2015.
Imbunatatirea activitatii economice din Romania continua sa fie impulsionata de evolutia productiei industriale, stimulata in principal de dinamica favorabila a cererii externe, dar si de tendinta de revenire treptata a celei interne, in conditiile mentinerii deficitului contului curent la un nivel redus. Rezervele internationale se mentin intr-o zona confortabila in conditiile rambursarii unei parti substantiale a imprumutului contractat cu Fondul Monetar International, in cadrul acordului din 2009 – 2011.
Pe plan intern, riscurile principale vizeaza persistenta incertitudinilor cu privire la implementarea consecventa a setului de reforme structurale si a celorlalte masuri convenite cu institutiile internationale, in contextul electoral de la sfarsitul acestui an.

Sus