Oferte locuri de munca top

Avizul AFIR, amanat pentru proiectele tehnice de investitii rurale

Proiectele tehnice ale investițiilor cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și Programul Național de Dezvoltare Rurală nu vor mai avea nevoie de avizul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale înainte de semnarea contractului, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului ce se află în etapa de consultare.

Totuși, obligația nu va dispărea, ci va fi permutată după semnarea contractului, prin procedurile interne de lucru aprobate prin Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Există astfel pentru beneficiar certitudinea finanțării necesare atât pentru acoperirea cheltuielilor de realizare a proiectului tehnic, cât și pentru ducerea la îndeplinire/execuție a investiției pentru care s-a realizat proiectul tehnic respectiv”, motivează Executivul.

Prin măsurile propuse, Cabinetul Grindeanu declară că își propune eficientizeze maniera în care sunt utilizați banii publici și să evite prejudiciile materiale.

„Faptul că aceste proiecte tehnice fac obiectul unor contracte de achiziție publică derulate și plătite înainte de semnarea contractului de finanțare cu AFIR prezintă riscul, care s-a confirmat în sesiunile anterioare, ca solicitanții proiectelor publice să încheie contracte de achiziții cu operatorul adjudecatar și să angajeze bani publici, însă, ulterior, să nu mai semneze contractul de finanțare cu AFIR din motive independente”, arată inițiatorii.

În același timp, spun guvernanții, măsura va accelera absorbția fondurilor publice și va diminua riscul unor eforturi financiare sau, chiar, umane nejustificate. Ba mai mult, continuă aceștia, efectele benefice vor fi reflectate atât în sectorul instituțiilor publice, cât și în cel al entităților private.

PNDR este un program elaborat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de Comunitatea Europeană, ce are ca scop dezvoltarea și eficientizarea sectorului agricol. Prin acest program, se urmărește absorția de fonduri europene. PNDR finanțează: crearea, comercializarea și diversificarea produselor agricole, diversificarea economiei locale, crearea condițiilor de producție, crearea de instrumente de comunicare și valorificarea mediului și a peisajelor și evenimentelor culturale. În acest sens, pot obține finanțare persoane fizice, micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, autoritățile publcie locale, organizațiile neguvernamentale, asociațiile și comunitatea locală.

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală este un instrument al Uniunii Europene și a fost accesat în urma aprobării PNDR. Prin FEADR, țărilor membre li se acordă fonduri pentru implementarea Politcii Agricole Comune. Prin Planul Național Strategic 2007-2013, FEADR avea stabilite patru direcții de finanțare: creșterea competivității sectorului agricol și silvic, prin restructurarea și dezvoltarea producțiilor, dar și a industriilor prelucrătoare aferente; îmbunătățirea competențelor profesionale; un management durabil; respectarea exigențelor de mediu.

Descarca proiectul de hotarare 

 

 

 

 

 

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus