Planul național de gestionare a deșeurilor intră în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. În acest plan sunt prevăzute și metodele de gestionare a deșeurilor din sectorul construcțiilor și desființări.
Firmele de construcții au obligația de sortare, reutilizare, reciclare și eliminare a DCD (deșeuri din construcții și desființări) de pe șantiere. Legea nr.211/2011 prevede la art. 17 că titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construcție și/sau desființări au obligația să gestioneze DCD astfel înccât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială. În acestea sunt incluse operațiuni de umplere, rambleiere care utilizează deșeuri pentru a înlocui materiale, de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări, cu excepția materialelor geologice naturale.
Conform datelor ANPM operatorii economice autorizați care dețin instalațiile de tratare/valorificare pentru deșeurile din construcții și desființări inerte (instalații de concasare) sunt distribuiți în următoarele județe: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, București, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș.
Pe lângă acești operatori privați, o serie de municipalități au dezvoltat servicii proprii specializate pentru acest domeniu: Mediaș (Sibiu), Dej (Cluj), Panciu (Vrancea).
La nivel național există în prezent 31 de instalații pentru concasarea DCD, cu o capacitate totală estimată de aproximativ 3 milioane tone/an.
Creșterea gradului de reutilizare și reciclare a deșeurilor din construcții și desființări va fi făcută prin:
* capacități noi de tratare a DCD;
* norme tehnice elaborate și aprobate privind calitatea materialului rezultat în urma tratării deșeurilor din construcții și desfinșări (încetarea statutului de deșeu);
* număr controale privind interzicerea la depozitele de deșeuri municipale a DCD valorificabile;
* număr controale privind interzicerea la depozitele de deșeuri municipale a DCD valorificabile;
* număr controale din partea autorităților privind abandonarea DCD;
* proiect de asistență tehnică în derulare care să aibă ca obiectiv definirea unei politici publice privind utilizarea agregatelor secundare versus agregatele naturale.
Acest program conține și Planul național de prevenire a generării deșeurilor.
Mai multe detalii despre Planul Național de Gestionare a Deșeurilor găsiți în Monitorul Oficial nr.11 BIS/2018, publicat în data de 5 ianuarie 2018.
Citiți și:
Un mare spital urmeaza sa fie reabilitat cu peste 30 mil lei
Cititi revista ARENA Constructiilor
ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)![]() |
ARENA Constructiilor , oct 2017 (click aici) ![]() |