Oferte locuri de munca top

Avem o bază de date naţională cu evaluările proprietăţilor imobiliare

Adrian Vascu presedinte ANEVAR

Adrian Vascu presedinte ANEVAR

Un pas important pentru creşterea transparenţei  în evaluarea proprietăţilor imobiliare din ţara noastră  a fost făcut anul acesta.

Începând de la 1 iulie, toate rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare întocmite pentru instituţiile de credit în scopul garantării împrumuturilor, sunt sintetizate şi  introduse într-o bază de date naţională – Baza Imobiliară de Garanţii (BIG).

În mai puţin de două luni şi jumătate de la lansarea sistemului, au fost înregistrate peste 12.000 de rapoarte de evaluare, care oferă deja date statistice relevante.

Informaţiile colectate ar putea fi pe viitor utilizate în scopul realizării unui nou indice pentru piaţa imobiliară, a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), iniţiatorul proiectului, realizat în parteneriat cu Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor.

Deoarece a fost dovedită funcţionalitatea sistemului, o bază similară de date va fi întocmită şi pentru evaluările realizate în scopul stabilirii valorii fiscale a proprietăţilor imobiliare.„Vom face o baza de date şi cu valorile fiscale dupa 1 ianuarie 2016”, a anunţat domnul Vascu.

Sinteza rapoartelor de evaluare trimisă către BIG cuprinde o descriere succintă a proprietăţii, funcţiunile, adresa, precum  şi valoarea estimată de evaluator, fără a conţine însă date confidenţiale. Evaluatorii au obligaţia să transmită aceste date către administratorul bazei de date, institutul de cercetare IROVAL. Acesta le emite un document de confirmare, care trebuie ulterior ataşat raportului de evaluare trimis băncii.  Altfel, banca nu primeşte raportul, explică domnul Vascu.

La informaţiile din baza de date au acces evaluatorii  şi firmele de evaluări (însă numai la rapoartele proprii), băncile şi instituţiile financiare nonbancare (doar pentru rapoartele întocmite în numele lor). Administratorul bazei de date are acces la toate informaţiile, sub clauză de confidenţialitate, în scopul realizării de analize statistice. ANEVAR va emite rapoarte periodice către Banca Naţională a României şi către public.

Pe lângă rolul de transparentizare a activităţii de evaluare, baza de date va reprezenta şi un instrument suplimentar de monitorizare a activităţii evaluatorilor.

Când administratorul bazei va sesiza discrepanţe între rezultatul unei evaluări faţă de o anumită medie, atunci va cere mai multe lămuriri evaluatorului  care a întocmit raportul. Dacă este cazul, poate fi ulterior declanşată o procedură de verificare a evaluatorului.

În acelaşi timp, baza de date va constitui şi un instrument de prevenţie a eventualelor presiuni care ar putea fi exercitate asupra evaluatorului de către client în scopul  modificării valorilor din rapoarte. “Presiunea dată de BIG va fi mai mare decât presiunea exercitată de client”, consideră preşedintele ANEVAR.

Piaţa evaluărilor din România se ridică la circa 35 de milioane de euro pe an. În prezent sunt înregistraţi în jur de 4.200 de evaluatori autorizaţi şi 150 de firme de evaluare. Peste 50% din evaluări sunt realizate pentru bănci.

Sus