Oferte locuri de munca top

Avem credite de peste 17 mld euro pentru locuinte

Creditarea bancară reprezintă o importantă sursă de finanțare a achizițiilor de locuințe după cum arată și nivelul creditelor acordate populației în acest scop.

Totalul creditelor pentru locuințe (acordate în lei și valută) se ridica la finele lunii iunie la 84,6 miliarde lei – echivalent a peste 17 miliarde de euro.

Persoanele fizice aveau angajate, la sfârșitul lunii iunie, credite pentru locuințe în monedă națională în valoare totală de 62,2 miliarde de lei. Acesta reprezintă o creștere de aproape 20% în comparație cu luna iunie 2019, când soldul total al creditelor populației pentru locuințe în monedă națională era de 52,5 miliarde de lei.

În schimb, scandalul creditelor în franci elvețieni a redus apetitul românilor pentru credite în valută, inclusiv când este vorba de locuințe.

Astfel, în Iunie 2020 persoanele fizice aveau credite pentru locuințe în valută în valoare totală de 22,4 miliarde echivalent lei, în timp ce în Iunie 2019 suma totală era de 24 de miliarde echivalent lei, așa cum precizează Banca Națională.

Ca repartiție teritorială, Regiunea București-Ilfov este, de departe, cea mai dinamică regiune a țării din punctul de vedere al investițiilor în rezidențial.

Conform cifrelor BNR, aproape 39% din creditele totale pentru locuințe în monedă națională aflate în derulare în luna iunie 2020, adică 24,8 miliarde de lei, o reprezintă creditele luate de locuitorii din București-Ilfov.

Tot în Iunie 2020 locuitorii din Bucuresti-Ilfov aveau angajate 43% din toate creditele pentru locuințe în valută ale populaței din România, adică 9,8 miliarde echivalent lei.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus