Oferte locuri de munca top

Avem cele mai proaste conditii de locuire din toata Uniunea Europeana

Locuim în cele mai proaste condiții dintre toți locuitorii statelor membre ale Uniunii Europene, având cele mai supraaglomerate locuințe, așa cum reiese din cel mai recent raport al oficiului european de statistică, Eurostat.

Raportul atrage atenția că mediile supraaglomerate pot prezenta un risc mai mare de răspândire a virusului.

Conform cifrelor Eurostat, aproape jumătate din populația României, mai precis 45,8%, locuiește in locuințe supraaglomerate. Prin comparație, media UE a populației care locuiește in asemenea condiții este de numai 17,2% (2019).

Regulile statistice europene consideră drept supraaglomerate acele locuințe care nu au cel puțin:

– un living pentru intreaga familie,

– câte un dormitor pentru fiecare cuplu din acea familie,

– câte un dormitor pentru fiecare persoana de peste 18 ani necăsătorită din acea familie și

– câte un dormitor pentru fiecare doi copii cu vârsta de sub 18 ani.

În clasamentul nedorit al înghesuielii, țara noastră este urmată de Letonia, cu 42,2% din populație locuind în locuințe supraaglomerate, și Bulgaria, cu un procent de 41,1%.

În schimb, doar 2.2% dintre ciprioți, 3,2% dintre irlandezi și 3,7% dintre maltezi locuiesc în asemenea condiții.

În Uniunea Europeană, 17,2% din populație locuia în gospodării supraaglomerate în 2019, ceea ce înseamnă că nu dispun de suficiente camere în comparație cu dimensiunea gospodăriei. Gospodăriile supraaglomerate se pot simți și mai mici, cu copiii care se joacă în aceeași cameră cu părinții care încearcă să lucreze la distanță în perioada pandemiei de coronavirus.

Reversul medaliei: conform aceluiași raport Eurostat România are cel mai mic procent de populație din toată Uniunea Europeană care locuiește în locuințe cu spațiu excedentar: doar 7,7%.

Țara noastră este urmată de Letonia, cu 9,6% și Grecia, cu 10,7% din populație care trăiește în locuințe cu spațiu excedentar.

Sunt considerate a avea spațiu excedentar acele locuințe care au prea multe camere, mai ales prea multe dormitoare, față de nevoile unei familii care conține și cupluri, dar și persoane individuale.

Prin contrast cu România, în UE în medie 32,7% din populație trăiește în locuințe cu spațiu excedentar.

Cel mai confortabil locuiesc maltezii, 72,6% dintre ei trăiesc în locuințe cu spațiu excedentar, urmați de ciprioți, cu un procent de 70,5%, și de irlandezi, cu 69,9% din populație trăind in locuințe cu spațiu excedentar.

De notat că în analizele sale Eurostat nu ia în calcul suprafața totală a locuințelor ci numărul de camere raportat la numărul de persoane.

Astfel, un apartament cu un living de 24 mp și un dormitor de 12 mp locuit de o familie cu un copil este considerat mai inghesuit decât un apartament cu sufragerie de 12 mp si două dormitoare de câte 12 mp.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus