Oferte locuri de munca top

Avanseaza lucrarile si creste suma platilor restante

Pe măsură ce avansează lucrările de investiții crește suma plăților restante către antreprenori.

La nivel național, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are restanțe de 800 de milioane de euro.

Ca urmare, primarii municipiilor din țara noastră au făcut un apel pentru achitarea urgentă a datoriilor pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

Proiectele care înregistrează întârzieri la rambursarea facturilor și se confruntă cu riscul de blocaj includ reabilitarea termică a blocurilor, reabilitarea liniilor de tramvai, înnoirea flotei de transport public, construirea de clădiri noi pentru creșe, școli și spitale.

Blocajul aruncă în haos bugetele locale și pune în dificultate firmele private ce realizează lucrările, care au la rândul lor furnizori de plătit.

”Dacă ministerul nu găsește o soluție rapidă, vom fi nevoiți să îl dăm în judecată, fiind, la rândul nostru, presați de penalități și amenințați cu rezilierea unor contracte”, a spus Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara.

În momentul de față, Timișoara are de recuperat peste 150 de milioane de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acești bani reprezintă plăți restante în cadrul proiectelor cu fonduri europene pe care le derulează primăria.

”Din suma totală restantă, 53 de milioane de lei am avansat către firme din bugetul local, pentru a evita blocaje. Practic, Primăria a ajuns să împrumute guvernul. Avem restanțe vechi de la începutul anului. Pentru iluminatul din Botanic, proiect terminat de mai bine de jumătate de an, așteptăm de 5 luni să primim fondurile din contract.

Trebuie să recuperăm banii urgent, pentru că lipsesc în altă parte și am ajuns și noi la fundul sacului. Suma tot crește pe măsură ce lucrările avansează”, a mai spus Dominic Fritz.

O cladire culturala va intra in licitatie in urmatoarele luni

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus