Solplanet x AeroFix

Autostrada Unirii: exproprieri de aproape 3 mil euro

În timp ce se derulează procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a secțiunii I din autostrada Târgu Mureş – Târgu-Neamţ, se fac și pregătirile pentru declanșarea exproprierilor pe culoarul aferent noului traseu rutier.

Secţiunea I este între Târgu Mureş și Miercurea Nirajului (22km); include și legătura la Autostrada A3 (2,4 km).

Pentru atribuirea contractului cu o valoare estimată de aproape 673 milioane de euro au fost depuse opt oferte din partea unor firme și asocieri de firme. Ofertele sunt în evaluare financiară până pe 19 octombrie.

Despăgubirile pentru terenurile proprietate privată care constituie coridorul de expropriere ajung la aproape 3 milioane euro. (la finalul știrii găsiți atașat lista terenurilor ce vor fi expropriate)

Pentru realizarea lucrărilor este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de peste 341 de hectare, aferentă unui număr de 1.193 de imobile proprietate privată, reprezentând terenuri fără investiții, conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului. Aceste terenuri sunt situate în localitățile Gheorghe Doja, Crăciunești, Acățari, Păsăreni, Gălești, Miercurea Nirajului, din judeţul Mureș.

De asemenea, pentru realizarea lucrării de utilitate publică este necesară ocuparea unei suprafețe de 121.154 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de 122.678 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale Gheorghe Doja, Crăciunești, Acățari, Păsăreni, Gălești, Miercurea Nirajului, din judeţul Mureș.

Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane de autostradă: Autostrada Târgu Mureş-Târgu-Neamţ şi Autostrada Târgu-Neamţ-Iaşi-Ungheni şi un pod peste râul Prut.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț cuprinde la rândul ei trei secțiuni, respectiv:

* secţiunea I: Târgu Mureş-Miercurea Nirajului, km 0 + 000-km 22 + 000 şi legătura la Autostrada A3 (2,4 km)”;

* secțiunea II: Miercurea Nirajului – Leghin

* Secțiunea III: Leghin – Târgu Neamț, km 181+195 (89+000) – km 211+107 (118+912), județele Neamț și Iași.

 

 

 

 

 

Descărcați aici lista terenurilor ce vor fi expropriate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus