Oferte locuri de munca top

Autostrada Targu Mures – Iasi, asumata in legea centenarului

Highway_401_west_of_Highway_402Guvernul Cioloș are în plan concentrarea pe două proiecte majore de infrastructură în actualul mandat și depunerea unei legi a centenarului care să le conţină.

“Eu cred că, în preajma centenarului 2018, ar trebui să fim în măsură să ne angajăm la câteva proiecte mari de infrastructură, care să facă legătura între regiunile istorice Transilvania, Ţara Românească şi Moldova. Avem deja Sibiu – Piteşti, care de principiu este agreată şi pe care am început să lucrăm pe studii de fezabilitate, pentru care există parţial şi finanţare si eu aş vrea să ne asumăm şi politic, la nivel naţional, şi autostrada Tg Mureş – Iaşi, chiar dacă pornim de la un stadiu mult mai puţin avansat decât e cazul cu Sibiu – Piteşti. “, a declarat primul-ministru cu ocazia unei vizite la Iași.

Dacian Cioloș a mai precizat că obiectivul guvernului său este acela de a începe să se gândească la un proiect în zona Moldovei respectiv ruta Târgu Mureș-Iași. Acesta a precizat că proiectul are un studiu de fezabilitate și proiect tehnic care ar putea fi refăcut cu peste 36 de milioane de euro. Durata de realizare a studiilor tehnice a fost estimată de premier la 18 luni, motivând că este un proiect mai dificil decât Sibiu – Pitești.

Finanţarea de 4 miliarde de euro estimată pentru acest proiect nu pare imposibil de găsit iar pentru a avea o abordare multianuală și clară pe proiecte este nevoie de o lege a centenarului care să conţină mai multe proiecte importante.

De prezentarea cifrelor aferente proiectelor majore din infrastructură în regiune s-a ocupat Ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

“Moldova va fi conectată, până la sfârşitul celor două orizonturi 2020 şi 2030, având o axă verticală de la nord – sud, de la Paşcani pe rutier şi de la Suceava pe feroviar care va duce şi va uni Moldova cu capitala ţării şi de câte două axe, una este autostrada despre care s-a vorbit mai devreme, care pleacă de la Ungheni-Iași-Târgu Neamț şi merge la Târgu-Mureş, a doua axă e cea care pleacă de la Bacău şi ajunge la Braşov, pe rutier au fost acestea.”, a precizat ministrul Costescu. Sursa citată a mai adăugat că valoarea investiţiilor în sectorul rutier a fost estimată la 6,5 miliarde de euro  și la 9 miliarde de euro pentru investiţii în toată infrastructura până în 2030.

Concluziile discuţiilor pe care Dacian Cioloș le-a purtat la Iași arată că este oportună realizarea unui program de dezvoltare pe mai mulţi ani a regiunii Moldovei care să includă parte de infrastructură, parte de dezvoltare economică etc.

De asemenea, Primul-ministru încurajează o abordare coerentă a investiţiilor legate de infrastructura de transport, de infrastructura de sănătate sau de educaţie sau infrastructură cu valențe economice în agricultură, parcuri industriale.

Sus